ALVORLIG: Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.
ALVORLIG: Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Henrik Montgomery/TT/AFP/NTB

nærmer seg 200.000 koronatilfeller:

– Økningen uke for uke ser ut til å fortsette

Antall koronatilfeller i Sverige øker stadig, opplyser statsepidemiolog Anders Tegnell. Tirsdag rapporteres det om 61 nye dødsfall hos koronasmittede personer i landet.

Tirsdag er det rapportert om 61 nye dødsfall hos personer med koronasmitte i Sverige, opplyser Folkhälsomyndigheten.

Tallet omfatter alle dødsfall som er registrert siden før helgen fordi Sverige oppdaterer sin koronastatistikk fra tirsdag til fredag, men ikke i helger og mandager.

For en uke siden var det tilsvarende tallet 35.

Det betyr at 6225 personer så langt har dødd med koronaviruset i landet.I alt har 192.439 personer blitt bekreftet smittet av viruset.

Intensivpasienter

Også antallet som får intensivbehandling i Sverige, fortsetter å øke, opplyser statsepidemiolog Anders Tegnell på en pressekonferanse tirsdag. Tallet ligger nå på 167.

– Vi må rette ut kurven slik at vi ikke får en kurve som går over antall sykehusplasser, sier han.

Ifølge kriseberedskapssjef Johanna Sandwall i Socialstyrelsen er nå omtrent 40 prosent av alle pasienter på intensivavdelinger i Sverige, koronapasienter.

Viser til Europa

Anders Tegnell begynte pressekonferansen med å ta for seg koronasituasjonen i resten av verden. Da trakk han blant annet frem visse europeiske land der smitten minsker.

– Det virker som mange land følger et liknende mønster gjennom høsten, med rask oppgang som siden flater ut og går over i en nedgang. Om Sverige kommer til å følge dette mønsteret, og hvor langsomt eller raskt det kommer til å gå, er veldig vanskelig å bedømme, sier han, og fortsetter:

– Det kommer helt an på hvor flinke vi er til å følge de anbefalingene vi kommer med.

Nærmer seg 200.000

Statsepidemiologen sier at Sverige fortsatt er i en alvorlig situasjon, og at både antall testede og antall tilfeller øker i landet

– Vi begynner å nærme oss 200.000 tilfeller. Økningen uke for uke ser ut til å fortsette, muligens prosentvis noe mindre enn tidligere, sier han.

Han legger til at det dermed også blir flere dødsfall.

– Det får også gjennomslag på hvor mange som avgår med døden med covid, sier han.

Nye tiltak

Smitteøkningen i Sverige kommer etter en sensommer med relativt lave smittetall, og så sent som 22. oktober besluttet myndighetene et unntak i forbudet mot offentlige sammenkomster og tilstelninger, der grensen har vært på 50 personer.

Men på grunn av den alvorlige utviklingen i koronasmitte den siste tiden, innførte Sverige nye tiltak mandag.

– Dette er svært inngripende tiltak som mangler sidestykke i vår historie, men de er helt nødvendige for å begrense smitten, sa statsminister Stefan Löfven på en pressekonferanse da tiltakene ble lagt frem.

Relatert