BEKYMRET: NATO-sjef Jens Stoltenberg frykter oppblomstring av terror dersom USA trekker styrker ut av Afghanistan.
BEKYMRET: NATO-sjef Jens Stoltenberg frykter oppblomstring av terror dersom USA trekker styrker ut av Afghanistan. Foto: NTB Scanpix/Michael Kappeler

Stoltenberg med kraftig advarsel

– Svært risikabelt å trekke ut styrker fra Afghanistan for raskt.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg advarer på sterkeste mot å trekke styrker ut av Afghanistan for fort.

– Prisen for å trekke seg ut for fort, eller på en ukoordinert måte kan bli svært høy, heter det i uttalelsen fra Stoltenberg.

Den kommer etter at CNN og andre medier mandag meldte at flere tusen amerikanske soldater kan bli beordret hjem fra Irak og Afghanistan allerede denne uken.

Terroradvarsel

I uttalelsen tirsdag formiddag henvises det ikke spesifikt til opplysningene fra CNN. Det er likevel tydelig at NATO-sjefen har fått med seg meldingene fra USA.

I uttalelsen refererer han til at oppdraget i Afghanistan ble utløst nettopp av terrorangrepene mot USA 11. september 2001, der målet var å forhindre at terrorister skulle kunne bruke landet som base.

Nå frykter NATO-sjefen at nettopp dette skal skje igjen, dersom USA trekker seg ut for tidlig.

– Afghanistan kan igjen bli et oppmarsjområde der internasjonale terrorister kan planlegge og organisere angrep mot våre land. Og IS kan komme til å gjenoppbygge det terror-kalifatet de mistet i Syria og Irak.

Varsling om uttrekking

Det er for øyeblikket rundt 12 000 NATO-soldater i Afganistan, som primært driver med opplæring av afghanske militære og politistyrker.

Rundt 4500 av disse er amerikanske. Ifølge CNN har det allerede gått ut en såkalt varslingsordre fra Pentagon om at rundt 2000 amerikanere kan bli trukket ut på kort varsel.

Dette gjør Stoltenberg bekymret. Han understreker likevel at NATOs oppdrag i Afghanistan vil fortsette, selv om USA skulle redusere sin tilstedeværelse.

– Vi gikk inn i Afghanistan sammen, og når tiden er riktig kan vi sammen trekke oss ut på en koordinert og ordnet måte. Jeg forutsetter at alle NATO-allierte lever opp til sine forpliktelser. For vår egen sikkerhets skyld, sier Stoltenberg.

Relatert