INNFØRER FORBUD: Sveriges statsminister Stefan Löfven opplyste mandag at de nå forbyr samlinger på over åtte personer.
INNFØRER FORBUD: Sveriges statsminister Stefan Löfven opplyste mandag at de nå forbyr samlinger på over åtte personer. Foto: Henrik Montgomery/TT/ NTB

Forbyr samlinger på over åtte personer i Sverige

På grunn av alvorlig stor smittespredning strammer nå nabolandet vårt kraftig inn på tiltakene. – Det kommer til å bli verre, sier Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Sverige har hatt en alvorlig utvikling av smittespredningen den siste tiden. Statsminister Stefan Löfven og kom derfor mandag ettermiddag med nye og kraftige tiltak.

Sverige går fra anbefalinger til forbud, og det vil fra 24. november være forbudt med samlinger på over åtte personer.

Forbudet skal i første omgang gjelde i fire uker.

– Vi lever i prøvelsens tid. Det kommer til å bli verre. Gjør din plikt og ta ditt ansvar for å stanse smittespredningen, sa Löfven da han innledet mandagens pressekonferanse.

– Mangler sidestykke

Statsministeren begrunnet forbudet med at rådene som myndighetene oppfordrer til, ikke lenger blir etterlevd på samme måte som i våres.

– Dette er svært inngripende tiltak som mangler sidestykke i vår historie, men de er helt nødvendige for å begrense smitten, sier Löfven.

Sveriges statsminister oppfordrer svenskene klart og tydelig til å ta kraftige grep for å sørge for at smittespredningen går ned.

– Ikke gå på trening, gå ikke på bibliotek, ikke ha fester. Avlys. Ikke finn på unnskyldninger som skal gjøre at aktiviteten din er grei.

Statsministeren sier videre at dersom befolkningen nå tenker: «Så hyggelig, nå kan jeg spise middag med åtte personer». Det er feil.

– Du bør bare omgås de du bor med og det er hver og en sitt ansvar å finne ut hva som gjelder for deg, sier han videre.

Tosifrede dødstall per døgn

Det var ventet at Löfven kom til å kunngjøre nye og strengere koronarestriksjoner på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Den siste uken har regjeringen og helsemyndighetene gang på gang bedt den svenske befolkningen om å ta smittevernrådene på alvor.

Det skjer etter en svært rask smitteøkning, stadig flere intensivpasienter med covid-19 og nok en gang tosifrede dødstall per døgn.

Med på den digitale pressekonferansen er også innenriksminister Mikael Damberg, sosialminister Lena Hallengren, finansmarkedsminister Per Bolund og leder for Folkhälsomyndigheten Johan Carlson.

– Mørkere tider

Så sent som onsdag i forrige uke foreslo regjeringen skjenkestopp fra klokka 22, et forbud som etter planen skal tre i kraft førstkommende fredag.

– Dessverre ser det ut til at vi går mot mørkere tider når det gjelder smittespredningen. Alle kurver går i feil retning, sa Löfven og ba alle om å skjerpe seg.

– Nå må hver eneste borger ta sitt ansvar, understreket han.

Skjerpede råd nesten overalt

Mandag ble det også klart at Folkhälsomyndigheten innfører skjerpede smittevernråd for ytterligere to regioner, Västernorrland og Gävleborg, noe som betyr at de gjelder overalt i Sverige unntatt Jämtland Härjedalen.

Rådene går ut på å avstå fra unødvendige reiser, unngå offentlige innendørsmiljøer, som butikker og museer, kun ha fysisk kontakt med personer i egen husholdning og unngå møter, konserter og andre forestillinger.

I begynnelsen av november kom også skjerpede regler for restaurantbesøk. Maks åtte personer får nå sitte ved samme bord.

Myket opp i oktober

Smitteøkningen kommer etter en sensommer med relativt lave smittetall, og så sent som 22. oktober besluttet myndighetene et unntak i forbudet mot offentlige sammenkomster og tilstelninger, der grensen har vært på 50 personer.

For teater, konserter, kino og idrettsarrangementer med sitteplasser skulle det være tillatt med opptil 300 personer såfremt de greide å holde en viss avstand.

En rekke av landets regioner har imidlertid holdt fast på grensen på 50 personer.

Relatert