NY BØLGE: Italia har på nytt innført harde restriksjoner etter kraftig smitteøkning.
NY BØLGE: Italia har på nytt innført harde restriksjoner etter kraftig smitteøkning. Foto: Alberto Pizzoli/NTB

Ny studie avslører at koronaviruset spredte seg tidligere enn antatt

Forskere har oppdaget at viruset dukket opp tidligere enn antatt i Italia.

En fersk studie viser at koronaviruset dukket opp tidligere i Italia enn antatt, skriver Reuters.

Viruset sirkulerte i Italia allerede i september 2019, viser studien fra det italienske kreftinstituttet INT i Milano.

Det betyr i så fall at viruset SARS-CoV-2 kan ha spredt seg fra Kina tidligere enn det man har trodd. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) startet utbruddet i Wuhan-provinsen i Kina i desember 2019.

Italias første covid-19-pasient ble registrert 21. februar i en liten by nær Milano.

Utviklet antistoffer

Men de italienske forskernes funn som er publisert i forskningstidsskriftet Tumori Journal, viser imidlertid at over 11 prosent av de 959 friske frivillige som deltok i en lungekreftstudie mellom september 2019 og mars 2020, hadde utviklet antistoffer lenge før februar.

I tillegg viste en SARS-CoV-2 test utført av universitetet i Siena at fire personer hadde utviklet antistoffer i oktober 2019, noe som betyr at de var blitt smittet i september, sier forskeren Giovanni Apolone til nyhetsbyrået.

Italia har hatt rundt 1,18 millioner smittede og 45.000 dødsfall som følge av covid-19, og i begynnelsen av november måtte landet på nytt innføre harde restriksjoner etter kraftig smitteøkning.

Søndag var det nesten 34.000 nye smittetilfeller og 546 dødsfall på én dag.

Italia var Europas hardest rammede land under smittebølgen i mars. I sommer kunne man slå fast at koronaviruset hadde vært i omløp i Italia senest siden desember, da vannprøver fra kloakksystemene i Milano og Torino viste spor av korona.

I mars sa italienske forskere at det var en økning i alvorlig lungebetennelse og influensa i Lombardia-regionen i siste kvartal av 2019, noe som kan tyde på koronaviruset var i omløp på dette tidspunktet, ifølge Reuters.