Danmarks Radio: USA skal ha spionert på Norge

Den amerikanske etterretningstjenesten NSA skal ha spionert på Norge og Danmark, ifølge Danmarks Radio.

Flere ulike anonyme kilder har fortalt til DR at spionasjen skal ha foregått i samarbeid med den danske etterretningstjenesten FE ved bruk av internettkabler, skriver NRK.

– NSA har brukt kabelsamarbeid til målrettet spionasje mot Danmarks nærmeste allierte og tidligere også mot danske interesser og mål, sier en av de anonyme kildene.

Kampflykjøp

Norge kjøpte i 2016 52 F-35-jagerfly fra USA til en prislapp på nær 70 milliarder kroner. Bakgrunnen for den angivelige USA-spionasjen skal ha vært å innhente informasjon om konkurrerende tilbydere av jagerfly og prosessene rundt dette. Målene kan ha vært Utenriksdepartementet, Finansdepartementet og det danske teknologiselskapet Terma, skriver NRK.

Den angivelige spionasjen ble oppdaget ved at det er avdekket søk i data fra internettkablene.

– Det er snakk om søk som peker direkte mot spesifikke medarbeidere i Terma. NSA har lagt søkeord i systemet som viser at de har søkt på spesifikke mailadresser og telefonnummer tilhørende Terma, sier en av DRs kilder.

– Det er en «smoking gun», legger kilden til.

– Alvorlig

Freddy André Øvstegård (SV) i Stortingets kontroll og konstitusjonskomité sier at amerikansk spionasje etter hvert er forventet.

– Jeg er i grunn ikke overrasket over at USA skulle spionere også på norske mål, når vi vet de har gjort det til og med mot allierte lands regjeringssjefer tidligere, sier han til NTB.

– Det er likevel svært alvorlig hvis det stemmer, særlig siden det virker å ha skjedd i samarbeid med danskene og har den dyreste offentlige anskaffelsen i Norge som mål, de nye kampflyene, legger han til.

(©NTB)