Forskningsrådet: – Det blir koronatiltak ut 2021

Direktør i Norges Forskningsråd, John-Arne Røttingen, sier at flere nordmenn kan bli vaksinert i mars, men at smitteverntiltakene sannsynligvis vil vare ut 2021.

Mandag kom legemiddelgigantene Pfizer og Biontech med gladnyheten om at deres koronavaksine, som for tiden testes ut, ser ut til å ha en effekt mot viruset.

Røttingen beskriver Biontechs testresultater som å være «lovende», men understreker at man fortsatt må vente på at vaksinen godkjennes.

Han forklarer videre at alle vaksiner må ha godkjenning fra europeiske helsemyndigheter, før de tas i bruk i Norge. Deretter må det produseres nok vaksiner, til at også den norske befolkningen kan bli vaksinert.

– Realistisk sett vil vi kunne begynne med vaksineringen Norge i løpet av mars-april.

– Når vil vi merke den fulle effekten av vaksineringen?

– Det vil ta tid. Jeg tror absolutt at vi må fortsette med de smitteverntiltakene vi har i dag, inntil vi har vaksinert en tilstrekkelig stor gruppe. Mot slutten av 2021 vil vi i større grad kunne redusere smitteverntiltakene og returnere til normale forhold, sier Røttingen.

Enig med Biontech

Han har dermed de samme visjonene for 2021 som Biontech-grunnlegger Uğur Şahin.

I et intervju med BBC sa også han at verden vil returnere til normalen innen neste vinter.

I likhet med Røttingen, tror han at det vil gå en stund før man ser en effekt av at vaksineringen har startet.

– Sommeren vil hjelpe oss, fordi da er det færre som blir smittet av viruset. Det aller viktigste er at vi får en høy grad av vaksinasjon innen høsten/vinteren neste år, sier Biontech-grunnleggeren.

Godkjenning

Det europeiske legemiddelbyrået EMA holder fast ved prognosene om at vaksinen kan være godkjent tidlig i 2021.

Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, har tidligere også sagt at vi kan ha en europeisk godkjenning av Pfizer-vaksinen klar i månedsskiftet mellom januar og februar.

Vaksinekappløpet

Ifølge The New York Times’ løpende vaksineoversikt er det nå ti vaksiner som har nådd fase tre av studiene.

Det amerikanske bioteknologifirmaet Moderna er ett av selskapene som jobber med en vaksine. Deres vaksine bygger på samme teknologi som Pfizer og Biontechs vaksine. Moderna har uttalt at de tror de vil få nødgodkjenning i USA i desember.

Astra Zenecas vaksine har vært mye omtalt i Norge og mange har antatt at de har ligget fremst i vaksinekappløpet.

Astra Zeneca er også i fase tre av studiet, og ligger an til å bli godkjent samtidig som vaksinen fra Pfizer får sin godkjenning.

Relaterte