Trump-tilhengernes protestmarsj endte i sammenstøt

Ivrige Trump-tilhengere strømmet til Washington, D.C. lørdag. Etter det som i hovedsak var rolige demonstrasjoner tidlig på dagen, ble det ampert da mørket brøt frem.

For en uke siden fylte Joe Bidens tilhengere gatene i Washington, D.C., for å feire demokratens valgseier. I en tid hvor større forsamlinger frarådes på det sterkeste, var det lørdag Trump-tilhengernes tur til å fylle gatene.

Utstyrt med ulike Trump- og USA-effekter møtte de entusiastiske støttespillerne opp for å hylle den avtroppende presidenten, som de mener ble frarøvet valgseieren.

– Dette valget ble stjålet fra oss, sa Courney Holland, en konservativ aktivist fra Nevada til de fremmøtte. Hun fortsatte med å rope «Stopp ranet», skriver Fox News.

Flere av de fremmøtte mener Joe Biden har stjålet valgseieren fra Donald Trump.
Flere av de fremmøtte mener Joe Biden har stjålet valgseieren fra Donald Trump. Foto: Leah Millis/RETUERS

– De tror vi er dumme. De undervurderer Donald. De undervurderer Donalds tilhengere, sa en av de fremmøtte til Washington Post. Andre hadde støttende beskjeder til presidenten:

– Jeg vil bare at han skal bevare troen og vite at vi støtter ham, sa Antony Whittaker til Associated Press. Han hadde tatt den relativt korte turen fra Virginia for å delta i marsjen.

Flere arresterte

Stemningen gikk fra jubilant til amperr da drøyt 300 motdemonstranter møtte opp. Det førte til flere mindre sammenstøt, hvor de ulike sidene kastet flasker og ropte skjellsord til hverandre. Ifølge politiet i hovedstaden ble minst ti mennesker arrestert på dagtid, blant annet for voldshendelser og brudd på våpenloven.

I takt med kveldens inntog økte også konfliktnivået i D.C. Klokken 21.45 lokal tid opplyser ordfører Muriel Bowser at totalt 20 mennesker er arrestert i forbindelse med demonstrasjonen, mens to politifolk er skadet.

I tillegg har én demonstrant flere knivskader.

En person ligger på bakken, omringet av medlemmer av den høyreorienterte gruppen Proud Boys.
En person ligger på bakken, omringet av medlemmer av den høyreorienterte gruppen Proud Boys. Foto: Carlos Barria/REUTERS

Trump ut mot «avskum»

Kort tid etter meldingen tok Donald Trump til Twitter for å lange ut mot motdemonstrantene.

– ANTIFA-AVSKUM tok beina på nakken da de forsøkte å angripe folk under marsjen i dag, fordi de folkene aggressivt sloss tilbake. Antifa ventet til i natt, da 99 prosent var borte, med å angripe uskyldige Trump-tilhengere, skriver presidenten på Twitter.

Presidenten oppfordrer videre politiet til å legge vekk silkehanskene og gjøre jobben sin. Verken politiet eller ordføreren har så langt bekreftet at det er tilhengere av antifa-bevegelsen som står bak angrepene lørdag kveld.

Mot-demonstranter satt fyr på en Trump-caps.
Mot-demonstranter satt fyr på en Trump-caps. Foto: Samuel Corum/AFP

En rekke høyreorienterte grupper, som Proud Boys og Three Percenters, var også tilstede i D.C. lørdag. Trump-marsjen hadde fått mye forhåndsomtale både i tradisjonelle og sosiale medier, og en fryktet dette ville førte til større, voldelige sammenstøt mellom de høyreorienterte gruppene og mot-demonstranter fra ytre venstre.

Politiet hadde derfor tatt en rekke forholdsregler, og store deler av hovedstaden var stengt under marsjen.

Et medlem av den høyreekstreme gruppen Proud Boys blir arrestert i hovedstaden lørdag kveld.
Et medlem av den høyreekstreme gruppen Proud Boys blir arrestert i hovedstaden lørdag kveld. Foto: Samuel Corum/AFP

Optimistisk estimat

Trump-marsjen hadde på forhånd fått navnet «Million MAGA March». Anslag viser at rundt 100.000 tok turen til hovedstaden lørdag.

– Det er ikke i nærheten av 4. juli eller noe, men folk har møtt opp, fortalte en politimann til New York Times.

Trumps pressesekretær Kayleigh McEnany var mer optimistisk i sitt estimat.

– FANTASTISK! Mer enn en MILLION tilhengere av president Donald Trump har nådd sumpen for å vise sin støtte, skriver McEnany på Twitter.

McEnanys grove overdrivelse har fått flere til å trekke paralleller til Trumps opprinnelige pressesekretær, Sean Spicer. Spicer vakte oppsikt allerede i sin første uke på jobb, da han insisterte på at Trump hadde rekordstort oppmøte under sin innsvergelsesseremoni.

Sean Spicer hadde en kort karriere som Trumps pressesekretær-
Sean Spicer hadde en kort karriere som Trumps pressesekretær- Foto: Alex Brandon/AP Photo

– Dette var det største publikummet som noensinne har sett en innsvergelsesseremoni, punktum, sa Spicer tilbake i 2017.

Trump langet ut

Trump var svært misfornøyd med hvordan oppmøtet ble presentert for snart fire år siden, og reagerer også på fremstillingen av lørdagens tilskuertall.

– Fox News og Fake News-kanalene viser ikke disse store ansamlingene. Isteden stiller reportene seg i nærmest tomme gater. Vi UNDERTRYKKES AV PRESSEN!, lyder en av Trumps mange Twitter-meldinger lørdag.

Presidenten har også benyttet plattformen til å spre gjentatte anklager om valgfusk og har fortsatt til gode å erkjenne valgnederlaget.

Relatert