Hevdet død mann avla stemme – sannheten var en ganske annen

Donald Trump og hans kampanje anklager en rekke navngitte, døde amerikanere for å avgi stemme under presidentvalget. Flere av velgerne er i høyeste grad i live.

USAs president Donald Trump og hans støtte spillere har de siste dagene presentert en rekke anklager om valgfusk. Både forhånds- og poststemmer, programvaren for stemmetelling og ansatte ved valglokalene får gjennomgå – så langt uten at det har gitt nevneverdige resultater.

Trump-kampanjen har publisert James Blalocks dødsannonse på Twitter.
Trump-kampanjen har publisert James Blalocks dødsannonse på Twitter. Foto: Skjermdump/Trump War Room/Twitter

Presidenten hevder også at en rekke døde personer avga stemmer under årets valg. Kampanjen hans har valgt å navngi flere av de påstått døde velgerne offentlig.

– Herr James Blalock fra Covington, Georgia, en veteran fra andre verdenskrig, stemte under valget. Det eneste problemet? Han gikk bort for 14 år siden, i januar 2006. Dessverre er herr Blalcok et offer for valgfusk, skriver Trump-kampanjen på Twitter.

Støttes av Fox-profil

Sammen med meldingen har kampanjen lagt ut et bilde av James Blalocks dødsannonse.

Tucker Carlson er blant dem som sprer anklager om valgfusk på amerikanske TV-skjermer.
Tucker Carlson er blant dem som sprer anklager om valgfusk på amerikanske TV-skjermer. Foto: Richard Drew/AP News

Anklagene ble gjentatt av Fox News-profil Tucker Carlson, som på direktesendt TV anklaget noen for å stemme i James Blalocks navn:

– Herr Blalock var postmann i 33 år, frem til han gikk bort i 2006. 14 år senere sendte han fremdeles ting med posten. Han stemte under valget forrige uke, lyder det fra Carlson i Fox.

Misforståelse

Den lokale TV-kanalen 11AliveNews valgte å undersøke anklagene, og besøkte John Blalocks sist kjente adresse. Der ble de møtt av en forvirret kvinne.

– Han stemmer ikke. Han stemte ikke. Det var meg, sier Agnes Blalock, Johns enke, til nyhetskanalen.

94 år gamle Agnes sier i et intervju med Daily Mail at hun sendte stemmeseddelen via post. I tråd med gamle tradisjoner brukte hun sitt juridiske navn – Fru James Blalock – noe som var med på å skape forvirring.

– Jeg har ikke epost eller noe av de greiene. Men det har blitt ordnet av valgkontorene i Covington, forteller hun den britiske avisen.

CNN-reporter Holmes Lybrand har vært i kontakt med det lokale valgkontoret, som bekrefter misforståelsen.

– Trump-kampanjens anklager stemmer ikke, skriver Lybrand på Twitter.

Avfeier flere anklager

Lybrand peker også på at Trump-kampanjens anklager om at avdøde Linda Kesler avga stemme, til tross for at hun døde i 2003, heller ikke stemmer.

– Valgmyndighetene i Jackson fylke, Georgia, forteller meg at Linda Kesler ikke avga stemme. Hun var fjernet fra stemmelisten i 2003, da hun gikk bort. Lynda Kesler avga derimot stemme på lovlig vis, opplyser Lybrand.

Lybrand og CNN har tidligere gjennomgått en liste med 14 000 påstått døde velgere i Michigan. Av de 50 tilfeldige navnene CNN etterforsket, var det ingen som var døde og avga stemme under årets valg. Syv var i live og stemte på lovlig vis, mens åtte var i live og stemte ikke. Av de 37 som faktisk var døde, avga ingen stemme under årets valg.

– Omfattende forskning og undersøkelser viser at ulovlig stemming er ekstremt sjeldent, og enkelte typer valgfusk, slik som å utgi seg for å være en annen velger, er så godt som ikke-eksisterende, konkluderer politisk uavhengige Brennan Center for Justice.

Relaterte