FÅR IKKE GÅ I 2020/21-SESONGEN: Ingvild Flugstad Østberg går ikke skirenn kommende sesong.
FÅR IKKE GÅ I 2020/21-SESONGEN: Ingvild Flugstad Østberg går ikke skirenn kommende sesong. Foto: Terje Bendiksby

Østberg fikk startnekt hele sesongen

Skistjernens helsesituasjon er grunnen til at hun ikke får gå skirenn.

Langrennslandslagets helseteam har besluttet at Ingvild Flugstad Østberg ikke deltar i kommende sesongs langrennskonkurranser.

Flugstad Østberg trenger fortsatt tid for å kunne tåle trenings- og konkurranseprogrammet. Rehabiliteringen består av oppfølging med landslagstrenere, fysioterapeut, lege og ernæringsfysiolog.

– Jeg skal stå på for å komme meg tilbake til det som gir meg verdens beste energi – å konkurrere på ski – ved å justere treningen og sørge for at ernæringsinntaket er godt nok over tid, sier Ingvild Flugstad Østberg.

– Jeg har bestemt meg for at dette skal jeg klare.

Medisinsk ansvarlig på landslaget Øystein Andersen innrømmer at Østbergs helsesituasjon i dag ikke er god nok.

Medisinsk ansvarlig Øystein Andersen vil ikke ta noen risiko med Ingvild Flugstad Østberg.
Medisinsk ansvarlig Øystein Andersen vil ikke ta noen risiko med Ingvild Flugstad Østberg.

– Det er kjempekjedelig at vi anser det som nødvendig å bruke så lang tid, men det er fordi vi har et felles mål med Ingvild at hun skal gå skirenn igjen uten å måtte tenke på at risikoen for å bli skadet blir for stor, sier Andersen til TV 2.

– Jeg tror Ingvild har både motivasjon og guts til å tenke OL 2022. Det støtter vi henne i. Vi legger forholdene til rette så godt vi kan for at det skal gå i oppfyllelse, fortsetter han.

Andersen legger til at hun følges opp av både langrenn og Olympiatoppens helseteam.

– Jobben som må gjøres er ikke umulig, men helsesituasjonen i dag er ikke god nok, sier Andersen.

– Hun har hatt et krevende halvår med to tretthetsbrudd og det er viktig at hun ikke øker belastningen før grunnlaget er godt nok. Da vil hun bare risikere nye skader.

Det var i en epost til sine samarbeidspartnere, som Oppland Arbeiderblad fikk tilgang til, at Østberg skrev at sesongen ville ryke.

«Jeg vil dessverre ikke gå noen skirenn denne sesongen, noe som selvsagt er kjedelig. Det er tross alt det jeg jobber knallhardt for hver dag og det jeg elsker å gjøre. Når det er sagt, er det ingen tvil om at jeg skal gjøre alt jeg kan for å komme sterkt tilbake!» skriver Østberg i e-posten.

«Motivasjonen og viljen er det ingenting å si på, og det skal jeg bruke for alt det er verdt i jobben som skal gjøres i tida som kommer. De siste ukene har jeg gått mer og mer på rulleski/ski og det har vært helt herlig!", skriver hun videre.

Østberg skriver at hun har vært på Beitostølen og fått mange gode økter på snø den siste uken.

Langrennsstjernen har et trøblete år bak seg. I forbindelse med fjorårets sesongåpning på Beitostølen ble det kjent at hun måtte ta en rennpause av helsemessige årsaker.

I forbindelse med verdenscuprennene i Holmenkollen i mars kom så meldingen om at Østberg hadde pådratt seg et tretthetsbrudd i foten, og i sommer fulgte ytterligere et tretthetsbrudd.

Nå er det altså klart at langrennsløperen fra Gjøvik ikke blir å se i rennsammenheng i vinter.

TV 2-ekspert Petter Skinstad tror det er fornuftig av helseapparatet å vente med å la Østberg gå skirenn.

– Dette høres ut som en klok avgjørelse. Nå håper jeg hun bruker tiden godt fremover og får god støtte både av sine nærmeste og det apparatet hun har rundt seg. Det at hun er i gang igjen med trening tyder på at hun er skadefri, noe det har vært knyttet en viss usikkerhet til. Nå som hun tilsynelatende er kvitt skadene kan hun fokusere på å trene seg opp igjen, samtidig som hun får kroppen på rett kjøl. Da vil hun forhåpentligvis være fit for fight til å konkurrere og trene for fullt i løpet av månedene som kommer, sier Skinstad.

– Det at hun allerede nå ser frem mot OL i Beijing forteller meg at Østberg har satt seg ambisiøse mål for årene som kommer. Hun vil tydeligvis ikke være listefyll og har nok planer om å trene seg skikkelig opp igjen før vi ser henne i konkurranse, legger han til.

Skinstad tar det for gitt at Flugstad Østberg beholder landslagsplassen.

– Når er utøver allerede ved inngangen til sesongen forteller at det ikke blir noen konkurranser før neste sesong, er det også naturlig å stille spørsmål ved hva det har å si for landslagsplassen hennes. Her tar jeg det for gitt at Østberg beholder landslagsplassen og støtten fra både Skiforbundet og Olympiatoppen også frem mot neste sesong. Alt annet vil være fullstendig skivebom, og forhåpentligvis er ikke dette en diskusjon vi trenger å ta igjen når landslagene skal tas ut til våren, sier eksperten.

I VM-sammenheng har Gjøvik-jenta én gull, tre sølv og to bronsemedaljer. Fem av medaljene kom under mesterskapet i Seefeld i 2019.

I OL har hun sølv på individuell sprint (2014) og gull på teamsprint (2014) i tillegg til stafettgull fra 2018.