OMRINGET: Her er Omar Elabdellaoui omringet av spillere under torsdagens landslagstrening. Hva som skjer med resten av landslaget er fortatt uklart.
OMRINGET: Her er Omar Elabdellaoui omringet av spillere under torsdagens landslagstrening. Hva som skjer med resten av landslaget er fortatt uklart. Foto: Stian Lysberg Solum

Elabdellaoui har testet positivt for koronaviruset

– Når vi nå ser at det er smitte både i den israelske og den norske landslagstroppen så er dette på grensen til galskap, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

Omar Elabdellaoui har testet positivt for koronaviruset. Han uttaler seg på Twitter fredag ettermiddag.

– Jeg har milde symptomer, men føler meg ellers bra, skriver Galatasaray-spilleren, samtidig som han takker for meldingene han har fått.

Landslaget opplyste om smitten i en pressemelding tidligere fredag.

«Spilleren som har testet positivt er Omar Elabdellaoui. Omar kjente først symptomer i natt og har hodepine, lett hoste, samt føler seg slapp. Utover dette er han ved godt mot. Han er isolert fra resten av laget. NFF vil holde en pressekonferanse senere i ettermiddag.»

– Det er trist at en spiller er blitt smittet. Nå er vi i dialog med smittevernoverlegen i Oslo og Uefa for å se hva som skjer videre, sier kommunikasjonsdirektør i NFF, Gro Tvedt Andersen til TV 2.

Hun forteller videre at landslaget har protokoller som skal forebygge at det blir smitte, og som tar for seg hva man gjør ved smitte.

Landslagets timeplan i dag var trening på Ullevaal med påfølgende digital pressekonferanse på Teams klokken 13.15. Treningen ble avlyst umiddelbart etter sykdomstilfellet ble kjent i den norske troppen, mens pressesjef Svein Graff opplyser til TV 2 at man også vil avvente med pressekonferansen til senere på fredagen.

Direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, opplyser til TV 2 at han ikke ønsker å kommentere saken, men om Norges Fotballforbund ber om råd, vil han rådgi dem.

– Dette er bare nok et bevist på hvor tåpelig det var at denne privatlandskampen mot Israel skulle blitt arrangert. Man fløy inn spillere fra alle verdens flyplasser, mens smitten skyter til værs i Oslo, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

– Når vi nå ser at det er smitte både i den israelske og den norske landslagstroppen så er dette på grensen til galskap, sier Mathisen.

Onsdag ble den planlagte privatlandskampen mot Israel avlyst. Norge skal etter planen spille Nations League-kamper borte mot Romania på søndag og mot Østerrike på onsdag.

Dette bildet la landslaget ut på Instagram onsdag. Her er Elabdellaoui i direkte kontakt med Haitam Aleesami og Morten Thorsby.

– Kan være veldig mange nærkontakter

TV 2s kommentator Mina Finstad Berg frykter at store deler av Norges tropp kan stå i fare for å havne i karantene.

– Her kan det potensielt være veldig mange nærkontakter. Landslaget har fulgt et strengt smittevernsregime, men de har trent og hatt måltider sammen. Det er potensielt mange nærkontakter, sier Finstad Berg.

– I lys av Guldvogs uttalelser før Israel-kampen, så vil jeg anta at dette kommer til å bli behandlet strengt. Da Israel-spiller Munas Dabbur testet postivt på viruset fant norske myndigheter ut at de ikke stolte på Uefa-protokollen. Det har vært vanlig praksis å isolere den spilleren som er smittet, men nå kan det se ut til at norske helsemyndigheter vil ha strengere tiltak, sier TV 2s kommentator.

Det svenske landslaget fikk også et koronatilfelle fredag.

Midtstopperen Carl Starfelt testet positivt.

– Dette er ikke noe dramtisk. Det skjer i alle lag, klubber og landslag. Jeg leste i dag at Frankrike har hatt en lignende hendelse som oss, så vi har ingen tanker om å ikke spille kampen, sier landslagssjef Stefan Petterson.

Danmark som nylig spilte kamp mot Sverige slapp også en pressemelding hvor de skrev at den positive prøven ikke vil påvirke dem.

Frykter for resten av sesongen

Nå frykter TV 2s ekspert at årets fotballsesong står i fare, både de resterende landslagskampene og Eliteserien.

– Det blir ytterst interessant å følge med på hva som skjer fremover nå. Det har gått fint hittil for landslag og klubbfotballen i Norge, men nå tror jeg de får et mer kritisk blikk på seg. Nå tror jeg mye står i fare for sesongen.

– Tror du dette kan påvirke Eliteserien?

HER ER DE: De norske landslagsspillerne befinner seg på Thon Hotel Storo.
HER ER DE: De norske landslagsspillerne befinner seg på Thon Hotel Storo. Foto: Erlend Sørbø/TV 2.

– Jeg tror nok at Eliteserien blir fullført, men jeg tror nok vi bikker nyttår før det skjer. Fotballen skal ha ros for at de har vært flinke, men man kan aldri gradere seg 100 prosent.

Administrerende direktør i Norsk Toppfotball, Leif Øverland sier til TV 2 at det er for tidlig å trekke noen konklusjoner.

– Vi har ikke kunnskap om det. Jeg har kun lest pressemeldingen, det har foreløpig ikke vært noen møter eller dialog med NFF.

– Ønsker dere at Eliteseriespillerne trekker seg fra landslagssamlingen?

– Det er en sak mellom klubber og spillerne. Vi har ønsket at yngre landslag skulle avlyse sine arrangementer, men i forhold til A-landslaget har vi støttet opp om aktiviteten. Vi er ikke i posisjon til å gå inn i de sakene og har tillit til at de riktige beslutningene blir tatt, sier Øverland til TV 2.

Relatert