FEM ÅR SIDEN: Frankrikes statsminister Jean Castex og Paris-ordfører Anne Hidalgo på en minneseremoni utenfor utestedet Bataclan.
FEM ÅR SIDEN: Frankrikes statsminister Jean Castex og Paris-ordfører Anne Hidalgo på en minneseremoni utenfor utestedet Bataclan. Foto: Christophe Archambault/AP/NTB

Fem år etter angrepet på Bataclan er antiterrorberedskapen i Frankrike på høyeste nivå

Siden 2015 er 20 terrorangrep utført på fransk jord.

Fredag er det fem år siden terrorangrepene i Paris, der 130 personer ble drept og flere hundre såret i angrepene mot seks ulike steder.

De fleste omkom i angrepet mot utestedet Bataclan, hvor 90 mennesker ble drept på en konsert med det amerikanske bandet Eagles of Death Metal.

Fredag ble ofrene hedret i en minneseremoni i den franske hovedstaden. Det blir avholdt flere minneseremonier i forbindelse med årsdagen.

Frankrikes statsminister Jean Castex og Paris-ordfører Anne Hidalgo deltok fredag morgen på en minnestund utenfor Bataclan og Stade de France, som var blant åstedene hvor terroren rammet for fem år siden.

– I dag, fem år senere, minnes Paris, skriver ordføreren på Twitter, og bruker emneknaggen «Fluctat Nec Mergitur», byens latinske motto, som betyr «det gynger, men synker ikke».

Femårsmarkeringen kommer samtidig som landet har hevet antiterrorberedskapen Vigipirate til høyeste nivå.

Drepte al-Qaida-leder

Landet som er blitt fiende nummer én for militante islamister i Europa, opplyste fredag at militære styrker har drept en av lederne for al-Qaida i Nord-Afrika.

Landet har blitt hardt rammet av en rekke andre terrorangrep de siste fem årene. En sikkerhetskilde sier til nyhetsbyrået AFP at Frankrike de siste årene har levd under en konstant terrortrussel.

– Tallene viser at trusselen har vært høy siden 2015, sier kilden til AFP.

Siden 2015 har over 270 personer blitt drept. 20 terrorangrep har blitt utført på fransk jord, og 19 angrep har vært mislykket. 61 terrorangrep er blitt avverget, ifølge AFP.

Det verste skjedde i Nice 14. juli 2016, da 86 mennesker ble drept og over 300 såret. Sent om kvelden raste en lastebil gjennom folkemengdene som feiret Frankrikes nasjonaldag på strandpromenaden i Nice. Gjerningsmannen ble skutt og drept av politiet, og IS erklærte at han var en av deres «soldater».

I starten av 2015 ble redaksjonslokalene til satiremagasinet Charlie Hebdo stormet av bevæpnede menn. Tolv personer, ti av dem tilknyttet bladet, ble drept. Motivet bak terrorhandlingen var at magasinet i en årrekke hadde trykket karikaturer av profeten Muhammed.

Myndighetene har lagt seg på en kompromissløs og hard linje i kampen mot ekstremistmiljøer og nettverk som har bygd seg opp fra 90-tallet og frem til i dag.

Spiller på misnøye

Minst 1.500 fremmedkrigere har reist fra Frankrike til Syria og Irak. På fransk jord skjer nyrekrutteringen til ekstremistmiljøene via nettet og i fengslene.

– Disse miljøene spiller på sosial og politisk misnøye og rekrutterer blant unge franske muslimer og migranter. De bidro også sterkt til at den franske fremmedkriger-kontingenten ble så stor og viktig for IS sine internasjonale operasjoner, sa FFI-forsker Petter Nesser nylig til TV 2.

Ny karikaturstrid

Rettssaken mot Charlie Hebdo-angrepet startet i høst, og i den forbindelse trykket satiremagasinet opp Muhammed-karikaturene på nytt. Det er i kjølvannet av dette at Frankrike nylig har blitt rammet av en rekke nye terrorangrep.

To personer ble såret da en mann gikk til angrep med kjøttøks utenfor de tidligere lokalene til Charlie Hebdo i september. Måneden etter ble læreren Samuel Paty knivdrept og fikk hodet skåret av etter å ha vist frem Muhammed-karikaturer i en historietime. Kort tid etter ble tre mennesker knivdrept i en kirke i Nice.

Striden rundt Muhammed-karikaturene har bidratt til å øke konfliktnivået mellom sekulære og islamistiske krefter i Frankrike. President Emmanuel Macron har forsvart retten til å trykke Muhammed-karikaturer, og dette har blitt møtt med vilt raseri og frustrasjon i en rekke muslimske land.

Frankrikes rolle som kolonimakt i Midtøsten og Nord-Afrika er også en viktig faktor. Samtidig har støtten til regimet i Algerie i kampen mot islamistene på 90-tallet og intervensjonen i Mali fra 2013 vært viktige triggere, ifølge terrorforsker Petter Nesser. (TV 2/NTB)

Terrorangrep i Paris siden 2015:

Siden januar 2015 har det vært en rekke terrorangrep i den franske hovedstaden.

* 16. oktober 2020: Den 47 år gamle læreren Samuel Paty blir knivdrept på åpen gate og får hodet skåret av i Paris-forstaden Conflans-Sainte-Honorine. Angrepet skjer etter at han tidligere samme måned viste fram en karikatur av profeten Mohammed i en forelesning på skolen. Gjerningsmannen blir skutt og drept av politiet like etterpå.

* 26. september 2020: To personer blir alvorlig såret etter å ha blitt angrepet med en kjøttøks utenfor satiremagasinet Charlie Hebdos tidligere lokaler. En 18-åring som blir pågrepet for ugjerningen, oppgir magasinets Muhammed-karikaturer som motiv.

* 3. januar 2020: En person blir drept og to såret i et knivangrep i forstaden Villejuif. Angriperen, en ung mann med en lang historikk med psykiske problemer og ekstreme holdninger, blir skutt og drept av politiet.

* 3. oktober 2019: En 45 år gammel IT-medarbeider ved Paris-politiets hovedkvarter går løs på kolleger og medarbeidere. Han dreper fire kolleger før han blir skutt og drept på gårdsplassen utenfor bygget.

* 12. mai 2018: En mann dreper en person og skader fire andre med en kniv i Paris. Han skal ha ropt «Gud er stor» i forkant av angrepet.

* 21. april 2017: En 39 år gammel mann dreper en politimann og skader to andre på Champs-Élysées i Paris. Gjerningsmannen blir drept av politiet, og en håndskrevet lapp som hyllet islamistgruppa IS, blir funnet ved liket av 39-åringen

* 13. juni 2016: En 25 år gammel mann knivdreper en politimann og hans samboer i hjemmet deres i Magnanville, vest for Paris. Gjerningsmannen blir drept av politiet. På sosiale medier viste han sympati overfor IS.

* 13. november 2015: Væpnede menn slår til på seks forskjellige steder i Paris. 130 personer blir drept, 89 av dem under angrepet mot konsertlokalet Bataclan. Alle gjerningsmennene unntatt én blir drept eller sprenger seg under aksjonen. IS påtar seg ansvaret.

19. april 2015: En algerisk IT-student blir arrestert for å ha drept en kvinne i hennes bil og for å ha planlagt et angrep mot en kirke i Paris. Politiet finner dokumenter om al-Qaida og IS hjemme hos mannen.

* 9. januar 2015: Fire mennesker blir drept i en jødisk matbutikk i Paris i en aksjon til støtte for de to gjerningsmennene i Charlie Hebdo-aksjonen. Mannen bak denne aksjonen sto også bak drapet på en politikvinne dagen før. De tre gjerningsmennene i de to aksjonene blir alle drept av politiet. Al-Qaida i Jemen har påtatt seg ansvaret for aksjonene.

* 7. januar 2015: Tolv personer, ti av dem tilknyttet satiremagasinet Charlie Hebdo, blir drept i et terrorangrep mot bladets redaksjon i Paris.

Kilde: AFP, DPA