Produsentene av testen som Norge tester ut nå, Abbot og Roche, oppgir at de har en treffsikkerhet på mellom 85 og 95 prosent.
Produsentene av testen som Norge tester ut nå, Abbot og Roche, oppgir at de har en treffsikkerhet på mellom 85 og 95 prosent. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Fransk studie slakter hurtigtestene Norge har kjøpt

En fransk studie viser at hurtigtestene som Norge nå tester ut for korona, har lavere treffsikkerhet enn hva produsentene selv har oppgitt.

Produsentene av testen, Abbot og Roche, oppgir at testene har en treffsikkerhet på mellom 85 og 95 prosent. men ifølge den franske studien er ikke treffsikkerhet på mer enn mellom 50 og 60 prosent, skriver NRK.

I Danmark mener et ekspertpanel at slike tester ikke bør brukes til smittesporing – og landet har gått vekk fra å bruke hurtigtester som eneste dokumentasjon på at man er ikke er koronasmittet.

Danskene baserer seg i stor grad på den franske studien.

Høie forsvarer bruken

Helseminister Bent Høie (H) sier at man nå bruker testene i Norge, i en norsk kontekst, for å se hvordan testene fungerer her.

– Der er resultatene foreløpige mer optimistiske, sa Høie på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen fredag.

– Det vi ser i noen av de internasjonale studiene, er at de er basert på at folk tar testene selv. Da kan det være at resultatet blir som studien fra Frankrike. Men setter man det inn i et system der det er helsepersonell og retningslinjer for når de brukes, kan vi oppnå andre resultater, sier Høie.

Han forklarer at det er det man i Norge nå prøver ut.

– Hvis det gir gode nok resultater, så vil det kunne være en avlastning på spesielt laboratoriene på sykehusene, og vil være nyttige i å få raskere svar i noen situasjoner. Men det er ikke et alternativ fult og helt til de testene vi har i dag, sier helseministeren.

Kan få raskere svar

Helsedirektoratet mener at dersom hurtigtestene viser seg å være pålitelige, kan man raskt få svar på hvem som er smittet, og sette i gang sporing og smitteverntiltak.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier testen er godt egnet til å fange opp personer som er reelt syke, men understreker at de ikke har nøyaktige tall før utprøvingsprosjektet med de nye hurtigtestene er klare om to og en halv uke.

2. november startet et forsøk med hurtigtester i Oslo. 4.000 hurtigtester skal gjennomføres, blant annet for å finne ut om hurtigtester er like pålitelige som laboratorietestene. Helsedirektoratet mener at dersom hurtigtestene viser seg å være pålitelige, kan man raskt få svar på hvem som er smittet og sette i gang smittesporing og smitteverntiltak.

Norge har kjøpt inn hurtigtester for 280 millioner kroner.

Relatert