UTSATT: Skiforbundet har besluttet å utsette verdenscupen på Lillehammer.
UTSATT: Skiforbundet har besluttet å utsette verdenscupen på Lillehammer. Foto: Tore Meek

Verdenscupen på Lillehammer utsettes

Verdenscupen utsettes til senere i sesongen. Helsedirektøren kaller det for en klok avgjørelse.

Det bekrefter Norges Skiforbund på sine hjemmesider.

Styret i Norges Skiforbund har torsdag besluttet å be FIS om at den planlagte verdenscupen i langrenn, hopp og kombinert på Lillehammer, fra 4. til 6. desember, utsettes til senere i sesongen.

– Med utgangspunkt i den vanskelige tiden vi er i, usikkerheten og konsekvensene knyttet til Covid-19, mener Norges Skiforbund at det ikke er riktig å arrangere verdenscup på Lillehammer nå. Vi vil heller jobbe med å finne nye datoer i samråd med FIS og lokal arrangør senere i vinter, og samtidig se på muligheten for å arrangere flere nasjonale konkurranser for toppidretten, sier skipresident Erik Røste på Skiforbundets hjemmeside.

Kulturminister Abid Raja (V) og helsemyndighetene er informert om skistyrets beslutning.

– Skiforbundets beslutning er fornuftig, og selv om vi alle skulle ønske at verdenscupen kunne ha blitt avholdt i desember, setter jeg pris på at Skiforbundet nå tar ansvar i den vanskelige situasjonen vi er i, sier Raja.

Beslutningen om å utsette verdenscuphelgen i Lillehammer får ikke direkte betydning for vurderingen av om håndball-EM kan arrangeres.

– Når det gjelder spørsmålet om håndball-EM, har vi fremdeles dette til vurdering, sier kulturminister Raja.

Skiforbundet er forberedt på at avgjørelsen vil få konsekvenser for mange.

«Derfor er det avgjørende at Skiforbundet sammen med myndighetene, arrangør, kommune og FIS, så raskt som mulig finner frem til gode løsninger for gjennomføring senere, med alle involverte», rapporterer de.

– Dette er en beslutning vi tok

Generalsekretær i Norges Skiforbund, Ingvild Bretten Berg, bekrefter at myndighetene ikke ba dem om å utsette.

– Fikk dere «nei» fra Kulturdepartementet?

– Nei, dette er en beslutning vi tok. Vi ventet på en tilbakemelding på protokollen vi hadde sendt inn, men vi hadde ikke fått noen signaler på at de ville lande på «nei», sier Berg til TV 2.

– Dette er en helhetlig vurdering. I dag er det 20 dager igjen til arrangementet, og vi tok denne beslutningen med tanke på smittevernet vi måtte iverata sett i lys av den økende smittesituasjonen.

Hun kan videre fortelle at det ikke skal være noen økonomiske grunner bak.

– Nei, det er på grunn av smittesituasjonen og det ansvaret vi føler vi har for lokalsamfunnet på Lillehammer. Det ville ha kommet mange utenlandske utøvere med støtteapparat inn hit, og vi våkner til økende smittetall hver dag, avslutter Berg.

– Klok avgjørelse

Det pekes også på at det grundige arbeidet som er gjort med henblikk på gjennomføring av Lillehammer-rennene vil bidra til at nasjonale konkurranser for toppidretten kan gjennomføres for en trygg og god måte.

Helsedirektør Bjørn Guldvog er enig i Skiforbundets avgjørelse om å utsette.

– Personlig så skulle jeg veldig gjerne ha sett ski på TV, men jeg tror det var en klok avgjørelse. Det ville samlet mange mennesker og det kunne belastet kommunehelsetjenesten med smittesporing, og det ville vært en krevende situasjon. Så samlet sett så tror jeg dette var en klok avgjørelse, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til TV 2.

– Vi har også gitt vurderinger som trekker i den retningen. Vi har nok gitt muligheter for å vurdere i ulike retninger. For oss handler det om at vi kan beskytte befolkningen og ha tilstrekkelig kapasitet i helsetjenesten, gitt at man har slike arrangementer. Vi så at dette kunne gi en risiko for at helsetjenesten kunne blitt overbelastet, påpeker Guldvog.

Skipresident Erik Røste at det er for tidlig å spikre noen nye datoer, samtidig som de jobber med en løsning.

– Vi har vært i dialog med FIS gjennom denne prosessen. Det er litt for tidlig å sette noen konkret dato på arrangementet. Det kan hende de dukker opp muligheter i terminlisten. Vi vil være i diskusjon om å arrangere en helg eller dele opp for å ikke ha så mange samlet til enhver tid. Det er en kabal knyttet til hele verdenscupen, sier Røste til TV 2.

Relatert