Foto: Politiet

Dødsdopet har spredt seg til nytt fylke: – Tablettene er livsfarlige

Denne uken har politiet i Nordland gjort beslag av Ksalol-tabletter i Salten, Lofoten og Vesterålen. De er av samme type som ble beslaglagt i Tromsø i forbindelse med tre overdosedødsfall.

- Vi har grunn til å tro at dette dopet er spredt rundt om i Nordland, og vil advare på det sterkeste mot å innta det. Tablettene er livsfarlige, sier leder for felles enhet for forebygging, etterretning og etterforskning i Nordland politidistrikt, Finn Erik Rødsand, i en pressemelding.

TV 2 har tidligere omtalt disse pillene i flere saker, etter at tre unge menn har mistet livet i Tromsø den siste tiden.

Politiet i Troms advarte onsdag mot at det kan være svært store mengder med piller spredt rundt i landet.

– Med grunnlag av de tablettene vi har funnet i Troms, er det god grunn til å tro at det er mange tusen tabletter som finnes der ut, sa etterforskningsleder i Troms politidistrikt, Yngve Myrvoll, til TV 2 onsdag.

– Det er nødvendigvis ikke det antallet tabletter man beslaglegger som gir et bilde på hva som finnes der ute. Det er grunn til å tro at det er mange tusen tabletter som er smuglet inn i politidistriktet, og vi er interesserte i å få beslaglagt mest mulig av de tablettene før det når ut til brukerne, sier Myrvoll.

Tusenvis av piller

Tirsdag var det fem personer som ble pågrepet i en politiaksjon i Harstad. Slike piller ble funnet på stedet. I løpet av den siste måneden har 1700 slike piller blitt beslaglagt i Harstad.

– 1700 piller er beslaglagt til nå, men det er grunn til å tro at det er adskillig større mengder som finnes der ute i markedene, sa Myrvoll til TV 2 onsdag.

– 1700 piller kun i Harstad?

– Ja.

– Er dette falske piller?

– Ja, en av teoriene er at dette er falske medikamenter som er smuglet inn i Norge, som nå ligger for salg blant annet i Troms, svarer Myrvoll.

Fentanyl

Ksalol har samme virkestoffer som mer kjente Xanol og Xanax. Politiets største bekymring er at Ksalol-pillene inneholder Fentanyl.

Det er et legemiddel som er 50-100 ganger sterkere enn morfin.

– Vi har bekymringer rundt det at det kan være Fentanyl i disse tablettene. Det gjør saken enda mer alvorlig, for uforutsigbarheten i dette virkestoffet er ekstrem. Det er ekstremt potent og dødelig ved svært små doser, påpeker han.

I USA er falske fentanyler er av hovedårsakene til overdosedødsfall. Ifølge Legemiddelverket har det vært hundretalls dødsfall i Sverige som følge av forfalskede piller som inneholder det livsfarlige stoffet.

Flere har også dødd i Norge de siste årene, som følge av dette.

Dødsfallene skal ha skjedd som følge av en kombinasjon av alkohol og pillebruk, og politiet har gjort beslag av Ksalol som setter de tre dødsfallene i sammenheng.

Relatert