NÅR IKKE UT: Myndighetene sliter med å nå ut med informasjon om smittesituasjonen til enkelte innvandrergrupper. Abdi Hassan må ofte oversette det han leser selv.
NÅR IKKE UT: Myndighetene sliter med å nå ut med informasjon om smittesituasjonen til enkelte innvandrergrupper. Abdi Hassan må ofte oversette det han leser selv. Foto: Truls Aagedal/TV 2

NÅR IKKE UT TIL INNVANDRERE om smittevern:

– Bruker ofte Google translate

Forrige uke hadde nesten alle innlagte med koronasmitte på Oslo universitetssykehus innvandrerbakgrunn. Kommunikasjon er den store utfordringen, sier FHI.

Selv om hele Oslo har smittetall langt over «rødt» nivå, så er det store forskjeller på smittetrykket i hovedstaden. Færrest registrerte smittetilfeller er det på vestkanten, i de to bydelene Ullern og Vestre Aker.

– Vi går jo med munnbind overalt og følger reglene, sier Anne Cole Arnesen, som TV 2 møter på Montebello.

– Synes du det er lett å henge med på hva som gjelder av råd og regler?

FULL KONTROLL: Anne Cole Arnesen har ingen problemer med å forstå informasjonen fra myndighetene.
FULL KONTROLL: Anne Cole Arnesen har ingen problemer med å forstå informasjonen fra myndighetene. Foto: Truls Aagedal/TV 2

– Ja, jeg fikk akkurat en SMS fra Oslo kommune, og der har de linet opp alle reglene, så det er jo veldig lett og forståelig å få med seg, sier Arnesen.

Men det er ikke nødvendigvis like lett å henge for personer som ikke forstår språket.

Folkehelseinstituttet og Oslo kommune erkjenner at sliter med å nå ut til enkelte grupper, selv om de har oversatt informasjonen til flere språk.

200 nasjonaliteter

Oslo kommune har nesten 700.000 innbyggere, fordelt på om lag 200 nasjonaliteter. Bydelene på østkanten har flest innvandrere og personer med utenlandsk bakgrunn. En tur på 12 minutter med t-banen tar oss til Grønland, i bydel Gamle Oslo.

I Oslo er det aller mest koronasmitte i bydel Stovner. De siste to ukene er det registrert 447,2 tilfeller per 100.000 innbyggere. I bydel Ullern på andre siden av byen er dette tallet 115,7.

– Folk holder ikke avstand her, sier Abdi Omar Hassan, som TV 2 møter på torget på Grønland.

Smittetallene i Gamle Oslo er om lag 2,5 ganger høyere enn på Montebello i bydel Ullern.

KULTURFORSKJELLER: Abdi Omar Hassan tror kulturforskjeller er hovedgrunnen til at det er mer smitte på østkanten.
KULTURFORSKJELLER: Abdi Omar Hassan tror kulturforskjeller er hovedgrunnen til at det er mer smitte på østkanten. Foto: Truls Aagedal/TV 2

Hassan kommer opprinnelig fra Somalia, og mener myndighetene burde vært flinkere til å kommunisere på flere språk. Selv leser han stort sett den informasjonen han kan finne på engelsk.

– Jeg snakker greit norsk i sosiale sammenhenger, men informasjon om viruset kunne de gjerne skrevet på somali, sier han.

Ofte bruker han Google translate til å oversette myndighetenes budskap.

Likevel tror han kulturforskjeller er den viktigste årsaken til at det er mer smitte i enkelte av bydelene i Oslo.

– Det handler mest om kulturen. I det somaliske samfunnet går vi på besøk til hverandre, eller møtes andre steder. Vi er tettere på hverandre enn man er i andre grupper i samfunnet, sier Hassan.

Helsedirektoratet har oversatt de nasjonale tiltakene og smittevernrådene til en rekke språk, blant annet arabisk, somalisk, samisk og thai. Oversettelsene kan du finne her.

Flest polakker

Tidligere smittevernoverlege, nå overlege i Helseetaten, Tore Steen, bekrefter at smitten øker mest i de østlige bydelene.

– Hvis vi ser på de siste to ukene, så er det fire ganger mer smitte i forhold til befolkningen, i Alna og Stovner enn det det er i Vestre Aker.

I forrige uke var Steen i møte med Oslo Universitetssykehus, og fikk en oppdatering om koronainnleggelser i kommunen.

– De hadde da elleve innlagte med covid-smitte, hvor av ti stykker hadde innvandrerbakgrunn. Dette var da folk som var middelaldrende og eldre, forteller Steen til TV 2.

Ifølge tall fra FHI, hadde 40 prosent av alle de smitte i Norge fødeland et annet sted enn Norge. Tallene gjelder for de siste fire ukene, og det er flest folk fra Polen som blir smittet. De neste på listen er folk med fødeland i Somalia, Pakistan og Irak.

Mandag utførte Oslo kommune 3500 tester. Det er ny rekord, og Steen forteller at de har kapasitet til å teste opp mot 5000 tester til dagen.

– Men har dere kontroll?

– Smittesporingen, den klarer vi foreløpig. Men selve smitten har vi ikke kontroll på akkurat nå, sier Steen.

Verst på Stovner

Myndighetene, sist representert ved Helsedirektør Bjørn Guldvog, har tatt selvkritikk på at kommunikasjonen har vært for dårlig.

På Stovner-senteret møter vi blant andre argentinske Laura.

– Har du sett korona-informasjon fra myndighetene på Spansk?

– Nei, nei det har jeg ikke, sier hun.

Samtidig som kommunen innførte svært strenge smitteverntiltak denne uken, så har bydel Stovner tatt egne grep for å få kontroll.

SMITTEVERN: Vivian Abbi Johnsen fra bydelsutvalget i Stovner.
SMITTEVERN: Vivian Abbi Johnsen fra bydelsutvalget i Stovner. Foto: Truls Aagedal/TV 2

– Vi står på senteret og tilbyr å spraye hender med antibac, og tilbyr munnbind til de som ikke har med det, sier Johnsen.

– Hvorfor tror du det er mer smitte her?

– Mange av de som bor på Stovner jobber jo direkte med folk, og er mer utsatt. Det kan jo være noe av grunnen, sier hun.

– Vi er uskyldige

Det har gått et halvt år siden pandemien ble en realitet i Norge. Smitten har, med unntak av august, vært høy i de østlige bydelene helt siden april. Nå sier byrådsleder Raymond Johansen at de nok en gang må brette opp armene.

– Oslo har 200 nasjonaliteter, og alle ser ikke på TV 2 eller NRK, så vi må bruke andre kanaler og bruke mennesker de både har tillit til og som har språkkompetanse, sier Johansen til TV 2.

Byrådslederen er klar i sin tale. Det er ingen som kan noe for at man blir smittet med korona.

– Smittefrykt kan føre til fremmedfrykt. Det er ikke nødvendig. Vi er uskyldige, men alle må ha sine forholdsregler.

Relatert