OSLO: Helsebyråd i hovedstaden, Robert Steen tror de trangbebodde bydelene i Oslo er mest utsatt for smitte.
OSLO: Helsebyråd i hovedstaden, Robert Steen tror de trangbebodde bydelene i Oslo er mest utsatt for smitte. Foto: Tom Rune Orset / TV 2

126 nye smittetilfeller i Oslo siste døgn:

– En utvikling vi definitivt ikke ønsker oss

Smittetallene i Oslo fortsetter å stige. Nesten 1800 har testet positivt i hovedstaden de siste 14 dagene. Helsebyråd Robert Steen tror et skippertak må til for å brekke trenden.

I tallet er det 1794 som har avlagt positiv koronatest de siste to ukene i hovedstaden.

Tirsdag meldte Oslo om 204 smittetilfeller de siste 24 timene, så onsdagens tall er 78 tilfeller lavere.

– Et alvorlig signal

– Dette er en utvikling vi definitivt ikke ønsker oss. 204 i går er det høyeste tallet på nysmittede vi har sett i byen vår, sier helsebyråd i Oslo, Robert Steen(Ap) til TV 2.

Steen sier de talltrenden de har sett i det siste er et alvorlig varsel.

– Dette er noe vi har sett komme over tid og det er jo et alvorlig signal i forhold til at vi trenger strammere regler og strengere etterlevelse for at vi skal komme gjennom denne pandemien på en god måte, sier Steen.

Han håper nå at byens befolkning er klare for å ta i et tak i ukene som kommer, etter at flere omfattende smitteverntiltak ble innført natt til tirsdag.

– Vi er inne i en bølge to og jeg tror at det vi nå må prøve å få til er et skippertak hvor vi sosialt lukker ned byen i noen uker for å brekke denne utviklingstrenden vi har sett de siste ukene, sier helsebyråden.

Østkant-bydeler med mest smitte

Oslo kommunes talloversikt viser at det fortsatt er bydel Stovner som har mest smitte per innbygger. 447,2 per 100 000. innbyggere i bydelen er smittet de siste to ukene. Totalt har 149 testet positivt de siste 14 dagene i bydelen.

På Søndre Nordstrand har 435,2 personer per 100 000. innbygger testet positivt de siste to ukene. Totalt har 170 avlagt positiv test i perioden.

– Stovner og Søndre Nordstrand er områder med mye smitte. Hva skyldes det?

– Vi vet at dette viruset smitter via dråpesmitte, den smitter når folk er nær hverandre. Det er klart at de bydelene du refererer til nå er de mest trangbodde bydelene vi har i byen vår, sier Steen.

Helsebyråden mener det er grunnen til at disse bydelene topper smittestatistikkene.

– Jeg tror nok i første rekke så ser vi her et sosioøkonomisk fenomen. De som bor trangt og nært oppå hverandre er nok de som er mest risikoutsatt i forhold til smitten, sier Steen.

Bydelen med flest smittetilfeller totalt de siste to ukene er Alna med 206 registrerte tilfeller.

Nesten likt mellom kjønn

Stadig ligger Ullern lavest av bydelene smittemessig. Der er 115,7 per 100 000. innbygger smittet de siste 14 dagene.

Kjønnsfordelingen blant de smittede er veldig jevnt fordelt. 874 menn har testet positivt de siste 14 dagene, og 865 kvinner har gjort det.