Pompeo lover «smidig overgang» til en ny Trump-administrasjon

USAs utenriksminister Mike Pompeo lover å sikre en «smidig overgang», men insisterer på at president Donald Trump skal innsettes på nytt.

Demokraten Joe Biden vant presidentvalget i USA for en uke siden, men Trump nekter å erkjenne nederlaget.

– Det vil bli en smidig overgang til en andre Trump-administrasjon, sa Pompeo på en amper pressekonferanse tirsdag, før han humret.

Pompeo sier at utenriksdepartementet er klar for overgangen.

– Det er en prosess, grunnloven er ganske tydelig. Verden skal være sikker på at utenriksdepartementet gjør det bra i dag, og vil gjøre det bra med presidenten som innsettes ett minutt over tolv den 20. januar, sa utenriksministeren.

Hevder han vinner

Trump er fortsatt fast bestemt på at han kommer til å beholde makten, selv om han har tapt.

I en rekke meldinger på Twitter tirsdag hevder han fortsatt at han kommer til å vinne, og mener han vil vinne fordi flere stemmer fortsatt ikke er telt.

Blant annet skriver han:

– VI KOMMER TIL Å VINNE! VI GJØR STORE FRAMSKRITT. RESULTATER KOMMER INN FRA NESTE UKE. MAKE AMERICA GREAT AGAIN!.

Presidenten gjør seg fortsatt utilgjengelig for mediene og offentligheten. Samtidig blokkerer han Joe Bidens muligheter til å gjennomføre en maktovergang, på tross av Bidens tydelige seier i presidentvalget.

Første til å bestride

Trump er den første amerikanske presidenten som bestrider resultatene i et presidentvalg han selv tapte, har nektet å innrømme valgnederlaget, og har satt i gang flere skrøpelige søksmål i delstater der Biden vant.

Flere av søksmålene ble avvist av retten umiddelbart, og andre levnes liten sjanse til å gjøre noe med Bidens knappe, men overbevisende marginer. Trumps forsøk på å holde på makten har blitt altoppslukende, for en mann som ofte gjør et poeng ut av å kalle motstandere «tapere».

Donald Trump har ikke invitert Joe Biden til Det hvite hus for en prat, slik tradisjonen er for presidenter og påtroppende presidenter. Han har heller ikke åpnet for at Biden skal få tilgang til statlige kontorer, midler og ekspertise, slik man har gjort tidligere. Forvaltningsorganet GSA, som ledes av Trump-utnevnte Emily Murphy, har ikke tatt kontakt med Biden.

Joe Bidens innsettelse som USAs 46. president skjer 20. januar, om 71 dager.

– Penger til regninger

Kommentator Timothy P. Carney i Washington Examiner skriver at det Trump og hans team trenerer overgangen til en ny president.

– Dette er ikke et kuppforsøk. Det er et forsøk på en innsamlingsaksjon, skriver han.

Han skriver at Trump og Rudy Giuliani (Trumps advokat journ.anm.) markerer seg slik at de kan betale kampanjegjelden og fylle lommene.

Carney forklarer at ved et lite beløp til, "kan de endelig finne bevis for valgfusk".

I løpet av fem dager etter valget sendte Trump-kampanjen over 50 mailer der de ber om pengestøtte til fondet sitt "Election Defence Task Force". De har også sendt 30 SMSer om dette, ifølge NBC News.

– Trump-teamet sier til støttespillerne sine at hvis de donerer, kan de sikre Trump seier. Det kommer ikke til å skje. Istedet, hvis du donerer, betaler du Trumps gamle, ubetalte regninger og hans advokater som er millionærer, skriver Carney.

– Humor eller provokasjon

Pompeo lo etter at han sa at de forbereder seg på en ny Trump-administrasjon. TV 2s USA-kommentator Eirik Bergesen sier uttalelsen faller inn under et mønster som Trump har lagt opp til, at man ikke helt vet om det er en vits eller om det er alvor.

– Jeg oppfatter uttalelsen som et dårlig forsøk på humor eller en dårlig provokasjon. Uansett er dette ikke noe man forventer av en utenriksminister, sier han.

Bergersen sier at det er en grunn til at flere republikanere ikke har anerkjent Biden som president. Han tror at det fortsatt kommer til å pågå noen dager til.

– Trump er fortsatt populær. Partiet er opptatt av å ikke miste velgere. Hvis de kjører for hardt mot Trump, vil Trump si at partiet er i mot ham. Partiet vil gjøre alt de kan for holde på velgerne, derfor tar de ikke mer avstand, forklarer han.

Relaterte