GRISUNGER I KUVØSE: På gården til familien Dahlen får nyfødte grisunger hjelp til å holde varmen, og ekteparet Dahlen regner med de har spart flere grise-liv med kuvøsen som de arvet fra arbeidsplassen til kona på gården.
GRISUNGER I KUVØSE: På gården til familien Dahlen får nyfødte grisunger hjelp til å holde varmen, og ekteparet Dahlen regner med de har spart flere grise-liv med kuvøsen som de arvet fra arbeidsplassen til kona på gården. Foto: Stein Roar Leite/TV 2

Grise-kuvøse: Sykepleieren berger grisungene på hjemgården sin

Det hender nyfødte grisunger havner i kulda, langt unna mors melk og varme. Men Hilde Dahlen vet råd - sykepleieren arvet en utdatert kuvøse på arbeidsplassen sin.

I grisefjøset på gården til Johan Arnt og Hilde Dahlen står en helt uvanlig ting. En kuvøse. Som er blitt brukt til å redde for tidlig fødte eller syke nyfødte menneskebarn. Nå er kuvøsen en lun havn for nyfødte grisunger.

– De trenger bare varmen i kuvøsen disse nyfødte da, forklarer bonde og sykepleier Hilde Dahlen, menneskebarna behøver ofte oksygen også, men smågrisene som kanskje er kalde og utmattede etter fødselen klarer seg fint med god varme.

Arvet kuvøse

NÆRKONTAKT ROER GRISUNGEN: Sykepleier og bonde Hilde Dahlen har god erfaring med nyfødte etter å ha jobbet i 35 år på sykehuset Levanger.
NÆRKONTAKT ROER GRISUNGEN: Sykepleier og bonde Hilde Dahlen har god erfaring med nyfødte etter å ha jobbet i 35 år på sykehuset Levanger. Foto: Stein Roar Leite/TV 2

I 35 år har Hilde jobbet som sykepleier på Sykehuset Levanger med nyfødte som av en eller flere grunner trenger et opphold i kuvøsen.

Hjemme på gården på Ekne, ikke langt unna arbeidsplassen, hjelper hun til med stellet av et sted mellom 8 - 900 griser. Sykepleieren har vært med på utallige fødsler i grisefjøset.

– Så, så, så, nå skal vi finne et varmt og godt sted til dere, Hilde snakker sukkersøtt til grisungene mens hun og mannen Johan Arnt bærer dem skånsomt fra bingen og bort til kuvøsen.

– Her kan dere være ei stund, ekteparet setter to hylende unger inn i den vesle varmestua og lukker døra. Da blir det stille.

HADDE FØRST IKKE TRUA: Men nå er svinebonden Johan Arnt Dahlen overbevist om at kuvøse er en god ide.
HADDE FØRST IKKE TRUA: Men nå er svinebonden Johan Arnt Dahlen overbevist om at kuvøse er en god ide. Foto: Stein Roar Leite/TV 2

– Før måtte vi bade dem i varmt vann for å få varmen i dem igjen, det hender at de nyfødte havner i en mørk og kald krok, og kanskje ikke finner fram til mora, forteller Johan Arnt.

Det var kona hans som kom på at den utdaterte kuvøsen fra sykehuset kunne brukes til å berge små griseliv.

Griser ikke så ulike oss mennesker

– Hva er likheten mellom det å stelle spebarn og det å ta seg av grisunger?

– Det handler om å observere, det blir vi sykepleiere gode på, sier Hilde.

Hun holder en av de nå 14 dager gamle grisungene i armkroken. Stryker den over ørene og stikker fingeren inn i munnen på den. Ungen roer seg.

– Det er ikke så ulikt, vi menneskene og grisene har jo flere likhetstrekk.

Grisungen sutter fornøyd på fingeren til matmor og ser ut som den sovner.

Det hender sykepleier-bonden må ty til hjerte- og lungeredning på smågrisene. Eller bruke munn-til-munn-metoden for å redde liv.

Mannen hennes var ikke helt overbevist i starten om at kuvøse var en god ide. Det er han nå.

NYFØDTE OG KALDE FÅR VARME I KUVØSE: Kuvøsen som tidligere huset små menneskebarn redder nå grise-liv. Denne er 14 dager gammel og klarer seg bra.
NYFØDTE OG KALDE FÅR VARME I KUVØSE: Kuvøsen som tidligere huset små menneskebarn redder nå grise-liv. Denne er 14 dager gammel og klarer seg bra. Foto: Stein Roar Leite/TV 2

– Jeg har ikke hørt om noen andre som driver med gris som har tatt i bruk kuvøse, mener Johan Arnt.

Men snart er det jul, og så påske....

Inne i bingen ligger de tett i tett ved pattene til purka. Grisunge ved siden av grisunge super i seg morsmelk. Og de vokser kjempefort. Sammenliknet med menneskebarna.

– Ja, de går jo fra første stund også så der er forskjellene store. Disse her i kuvøsen blir nok påskeskinke, sier paret.

De kan ikke være sentimentale selv om ungene er supersøte der de ligger i favnen og gir fra seg ørsmå hygge-grynt. Gris er levebrødet til familien Dahlen.

HARD KONKURRANSE OM PLASSEN: I grisefjøset hos Dahlen er det storproduksjon
HARD KONKURRANSE OM PLASSEN: I grisefjøset hos Dahlen er det storproduksjon Foto: Stein Roar Leite/TV 2

Julesalget blir av det sjeldne slaget i år. For ribbe skal folket ha. Og dette året er det knapt noen som vil harry-handle til jul i Sverige.

På gården til Hilde og Johan Arnt drives det stort. Hver sjuende uke er det rundt 25 purker som føder. Det kalles «puljefødsel». Hilde prøver å få sykepleierturnusen til å gå opp med grisefødslene.

For hun kan være den som berger små liv når noen blir liggende i en kald krok og ikke når fram til varmen fra grisemammaen.

Relatert