GRÜNDERE: Lommeaskebegeret skal hindre at sigarettsneiper blir kastet på bakken.
GRÜNDERE: Lommeaskebegeret skal hindre at sigarettsneiper blir kastet på bakken. Foto: Thomas Evensen / TV 2

Jubel over lovendring – denne skal holde sneipene borte fra naturen

Produksjonen av lommeaskebegeret til Lisa og Andrea ble stoppet, fordi det ble definert som «tobakksutstyr». Men nå kan jentene juble, loven blir endret etter TV 2s reportasje.

– Dette er fantastiske nyheter! utbryter Andrea Oterhals Storhaug når TV 2 forteller henne om at prosjektet likevel reddes.

I august startet Storhaug og venninnen Lisa Nyland Johansen produksjon av et lite lommeaskebeger, for å hindre at røykere kaster fra seg sneipen på bakken.

Plast i fiskekjøttet

Globalt kastes det svimlende 4,5 tusen milliarder sigarettsneiper i naturen, og svært mange av dem havner i havet. Sneipene er i hovedsak laget av plastfibre, som løser seg opp når de til slutt havner i havet.

Norske marinbiologer har nylig funnet plast i selve kjøttet fra fisk, ikke bare i buken.

Helseminister Bent Høie liker jentenes idè.

– Da jeg hørte om dette synes jeg dette var en god idè som kan hindre sneiper i å havne i naturen, og det er viktig, sier han.

Men da det viste seg at åpent salg av det aluminiumskledde askebegeret var i strid med tobakkskadelovens §24, og at det ikke fantes unntak for det i forskriften, så de seg nødt til å stanse produksjonen.

– Dette må du bare fikse, Bent!

– Her har vi noen flotte unge mennesker som vil bidra til å løse et søppelproblem, men som har blitt stoppet av et tullete norsk forbud, sier Fremskrittspartiet leder, Siv Jensen.

MØTTE FRP-SJEFEN: Siv Jensen lovet å ta saken opp med helseministeren.
MØTTE FRP-SJEFEN: Siv Jensen lovet å ta saken opp med helseministeren. Foto: Thomas Evensen / TV 2

Lisa og Andrea møtte Jensen utenfor Stortinget for å legge frem sin sak, og i forrige uke tok Jensen saken videre til helseminister Bent Høie. Nå ser det ut som saken løses.

– Siv ringte meg, og sa at «dette må du bare fikse, Bent», sier en smilende helseminister.

Vil finne en smidig løsning

– Nå blir dette tatt med når tobakkskadeloven skal revideres nå i høst, så dette håper vi å få fikset opp i. Her må vi finne en smidig løsning, sier Bent Høie.

– Vi er utrolig glade for at både Høie og Jensen er med på laget og vil løse miljøproblemet som sneiper på bakken er. Vi gleder oss til å kunne tilby lommeaskebegeret, sier Andrea og Lisa. Nå har firmaet deres, Sneipfritt AS, planer om flere produkter som skal hindre plast i naturen.

– Jeg er glad for at Høie rydder opp i dette, og det viser at det nytter å ta opp dustete regler som fortsatt finnes i Norge, sier Siv Jensen som ønsker Lisa og Andrea lykke til i kampen mot plast i havet.

Relatert