HISTORISK: Til tross for valgnederlaget gjorde Donald Trump et historisk godt valg. Derfor tror ikke USA-kommentator at Trump vil forsvinne med det første.
HISTORISK: Til tross for valgnederlaget gjorde Donald Trump et historisk godt valg. Derfor tror ikke USA-kommentator at Trump vil forsvinne med det første. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2

Tror Trump-familien er sultne på hevn: – De kommer ikke til å forsvinne

Om kort tid er Donald Trumps tid i Det hvite hus historie. Det betyr imidlertid ikke at den kontroversielle presidenten er borte for godt.

Donald Trumps fire år i Det hvite hus går mot slutten. Selv om den kontroversielle presidenten foreløpig ikke har erkjent nederlaget, er tallenes tale klar.

Joe Biden vant valget, og det med relativt god margin, slik TV 2 utpekte fredag i forrige uke.

I USA har jubelen stått i taket blant de drøyt 74 millioner menneskene som ga sin stemme til 77 år gamle Joe Biden.

Men Donald Trump gjorde også et historisk godt valg. Med over 70 millioner stemmer er det det nest høyeste antallet i historien.

– Rigget mot ham

TV 2s USA-kommentator Eirik Bergesen tror derfor ikke Trump kommer til å forsvinne med det første.

– Trump kommer ikke til å anerkjenne valgresultatet, gratulere Joe Biden eller bidra til en effektiv overgangsfase. Helt fra han stilte til valg i 2015 har hans historie vært at systemet er rigget, og at det er rigget mot ham. Selv seieren i 2016 taklet han dårlig, fordi han ønsket den skulle være større, sier Bergesen.

USA-kommentatoren sier videre at det ikke ligger i Trumps politiske DNA og være imøtekommende, eller ta hensyn til andres politiske mål utover sine egne.

– Trump kommer alltid til å være den reelle presidenten i USA, i hans egne øyne.

Vurderer gjenvalg i 24

Og siden Donald Trump ikke ble gjenvalgt til en ny periode, kan 74-åringen stille til valg på nytt om fire år. Det tror Bergesen det er store sjanser for at republikaneren vil gjøre.

Nyhetsnettstedet Axios skrev mandag at Trump har sagt til sine rådgivere at han vurderer å stille til valg igjen i 2024.

Det sier to kilder som er kjent med samtalene til det politiske nyhetsnettstedet.

– Det eneste som er verre enn å bli pratet om, er og ikke bli pratet om. Trump forsvinner ikke, om noen hadde ønsket seg det. Jeg tror han alltid kommer til å være der, og han har lojale støttespillere i mediabransjen som mer enn gjerne vil invitere han til å prate, sier USA-kommentatoren.

MEKTIG FAMILIE: Trump-familien har vært verdens mektigste i fire år. USA-kommentator Eirik Bergesen tror det kan stå en kommende president i denne rekken.
MEKTIG FAMILIE: Trump-familien har vært verdens mektigste i fire år. USA-kommentator Eirik Bergesen tror det kan stå en kommende president i denne rekken. Foto: Brendan Smialowski

Og dersom det ikke er Trump selv som stiller til gjenvalg, trekker Bergesen frem flere navn som kan være mulige etterfølgere.

– Seks av 12 talere på landsmøtet til republikanerne het Trump til etternavn. Ivanka Trump, Donald Trump jr. og Jared Kushner (Ivanka Trumps ektemann, journ.anm) er alle aktuelle presidentkandidater. Trump har åpnet veien for kjendispresidenter, og det er ikke lenger nødvendig å ha lang politisk erfaring, sier han.

Trump 2.0

Bergesen lanserer også muligheten for en slags Trump 2.0. En konservativ populist, som er smartere enn Trump, ikke fullt så selvsentrert og som ikke er så opptatt av personlige vendettaer på Twitter, men mer opptatt av å få gjennom politiske saker.

STOR STØTTE: Donald Trump er svært populær blant sine tilhengere. Her under et valgmøte i Florida i forkant av valgdagen.
STOR STØTTE: Donald Trump er svært populær blant sine tilhengere. Her under et valgmøte i Florida i forkant av valgdagen. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2

– Kandidat nummer én er fortsatt Donald Trump, men det kan også komme andre, sier Bergesen.

Han tror Trump-familien kan være sultne på hevn, etter å ha tapt mot demokratene.

FORSVINNER IKKE: Selv om Donald Trump snart må forlate Det hvite hus, har han etterlatt et stort fotavtrykk blant den amerikanske befolkningen.
FORSVINNER IKKE: Selv om Donald Trump snart må forlate Det hvite hus, har han etterlatt et stort fotavtrykk blant den amerikanske befolkningen. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2

– Trump har ikke bare holdt på støtten, men også utvidet den. Og det i møte med massiv kritikk. Det man har lært er at det ikke er så viktig å ha mediene på sin siden, og man kommer unna med å lyve over 20.000 ganger i løpet av fire år, som Washington Post har dokumentert, sier USA-kommentatoren.

Biden-oppskriften

Bergesen mener valget i år har bevist at du kan være borte i fire år, som Biden, også komme tilbake. Den oppskriften tror han Trump også kan benytte seg av.

– Det vil ta tid før USA får kontroll, og da vil Trump si: Se, Biden gjør det ikke noe bedre han eller, sier Bergesen og legger til:

– En ting er sikkert, Trump kommer tikke til å gå stille i gangene, og det blir masse Trump også fremover.

Relatert