Søndag regnet og blåste det i Miami Beach i Florida, en forsmak på Eta som da var på vei fra Cuba. Uværet ventes å treffe Florida Keys natt til mandag lokal tid.
Søndag regnet og blåste det i Miami Beach i Florida, en forsmak på Eta som da var på vei fra Cuba. Uværet ventes å treffe Florida Keys natt til mandag lokal tid. Foto: Wilfredo Lee

Tropisk uvær kan utvikle seg til orkan på vei til Florida

Det tropiske uværet Eta ventes å styrke seg til orkans styrke igjen over den siste havstrekningen fra Cuba, før det treffer land i Florida mandag morgen.

Prognosen går ut på at Eta vil vokse til orkans styrke idet uværet forflytter seg nær eller over øygruppen Florida Keys natt til mandag, opplyser det amerikanske orkanvarslingssenteret (NHC).

NHC advarer om farlig stormflo, oversvømmelser og kraftig vind.

Floridas guvernør Ron DeSantis erklærte lørdag unntakstilstand i delstatens sørlige fylker, i påvente av uværet. Mandag holdes skoler på Florida Keys stengt, og koronatestsentre blir midlertidig stengt ned. Myndighetene har åpnet evakueringssentre og delt ut sandsekker til å beskytte boliger fra oversvømmelse.

Eta traff Nicaragua tirsdag med orkans styrke og kraftig nedbør, men vindhastigheten ble redusert. I Mellom-Amerika er rundt 200 personer døde eller savnet, blant dem rundt 150 i Guatemala. I Honduras omkom 23 personer. I den sørlige mexicanske delstaten Chiapas døde minst 20 personer, før uværet flyttet seg videre over åpent hav til Cuba.

Der nådde Eta land klokken 4.30 søndag morgen med kraftig vind og regn. Vindhastigheten var på 26,4 meter i sekundet. Det er under grensen for orkan, som er på 33 meter i sekundet.

Ingen liv gikk tapt og det ble heller ingen store skader på boliger, opplyste president Miguel Díaz-Canel søndag.

I forkant var 74.000 personer blitt evakuert fra sine hjem.

(©NTB)