VENTER: Hele verden venter på en koronavaksine. Ifølge legemiddelgiganten AstraZeneca kan de kanskje starte å vaksinere allerede i slutten av desember, sier de.
VENTER: Hele verden venter på en koronavaksine. Ifølge legemiddelgiganten AstraZeneca kan de kanskje starte å vaksinere allerede i slutten av desember, sier de. Foto: Dado Ruvic / Reuters / NTB

AstraZeneca: Kan kanskje starte å vaksinere i desember

Legemiddelgiganten AstraZeneca sier at vaksineringen mot koronaviruset ikke er langt unna.

– Vi kan kanskje starte å vaksinere i slutten av desember. Men jeg vet ikke om vi noen gang kommer til å tjene penger på det, sier administrerende direktør Pascal Soriot i et intervju med svenske Dagens Nyheter.

Sammen med Universitetet i Oxford utvikler legemiddelselskapet en vaksine mot covid-19.

En rekke andre selskaper jobber også med å utvikle en koronavaksine. Flere av dem er i den siste fasen, fase tre.

– Myndighetene som skal beslutte om vaksinen, jobber med våre data kontinuerlig. Om de er raske når vi er klare, kan vi starte å vaksinere folk i januar, muligens i slutten av desember, sier Soriot til avisen.

UTVIKLER VAKSINE: AstraZeneca er en av mange selskap som utvikler en koronavaksine. Her ved selskapets administrerende direktør Pascal Soriot
UTVIKLER VAKSINE: AstraZeneca er en av mange selskap som utvikler en koronavaksine. Her ved selskapets administrerende direktør Pascal Soriot Foto: Lefteris Pitarakis / AP / NTB

Penger å hente?

Han sier videre at det kan hende at selskapet aldri kommer til å tjene penger på vaksinen.

– Ingen vet hvor ofte man må vaksinere seg. Om vaksinen er veldig effektiv og beskytter mennesker i mange år og sykdommen forsvinner, da finnes det ikke noe marked. Ifølge de fleste eksperter er det lite sannsynlig. De tror at viruset vil overlege og at folk må vaksineres på nytt. Om det må skje årlig, kan vi tjene penger fra 2022, sier Soriot.

EU-kommisjonen har blant annet inngått en avtale om koronavaksine med AstraZeneca, som betyr at den også vil bli tilgjengelig for nordmenn.

Fra før har kommisjonen også inngått avtaler med Sanofi-GSK og Janssen Pharmaceutica, som er en del av det multinasjonale konsernet Johnson & Johnson.

Har startet godkjenning

Prosessen om å godkjenne første koronavaksine i Europa startet 1. oktober.

Det norske legemiddelverket omtalte det som en «merkedag».

Den europeiske legemiddelmyndigheten EMA skal gjøre en fortløpende godkjenningsvurdering av vaksinen til AstraZeneca.

– Etter det jeg kjenner til er dette den første koronavaksinen man har startet søknadsprosessen for full godkjenning for i vestlige land, sa medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til Dagens Medisin.

Vanligvis kreves det at et firma har alle data klare før en godkjenningsprosess kan begynne, og slike prosesser tar lang tid. Men når det foreligger en alvorlig trussel mot folkehelsen, kan myndighetene velge å vurdere dataene etter hvert som de foreligger, skrev Statens legemiddelverk på sine nettsider i oktober.

Relatert