Arbeiderpartiet øker mest på ny måling

Ap får 23,4 prosents oppslutning på novembermålingen i Klassekampen og Nationen. Samtidig får Senterpartiet 17,7 prosent, som er partiets bestenotering i år.

GODT MOTATT: – Jeg har mye kontakt med våre lokalpolitikere rundt i landet og programforslaget blir godt mottatt, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Terje Pedersen
GODT MOTATT: – Jeg har mye kontakt med våre lokalpolitikere rundt i landet og programforslaget blir godt mottatt, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Terje Pedersen

Ap øker med 2,4 og Senterpartiet med 0,7 prosentpoeng fra oktober. Sammen med SVs 6,7 prosent gir det den gamle rødgrønne alliansen 88 mandater, og tre mandater mer enn det som kreves for flertall på Stortinget.

Målingen er en liten opptur for Ap etter at partiet i oktober bare fikk 21 prosent, som var det svakeste resultatet for partiet siden Norfakta begynte å utføre månedlige stortingsmålinger for Klassekampen og Nationen i desember 2008.

Forsiktig optimist

– Forsiktig optimisme, er min reaksjon på dette, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Nationen.

Ved stortingsvalget i 2017 fikk Ap 27,4 prosent av stemmene – det nest dårligste valgresultatet etter andre verdenskrig.

– Arbeiderpartiet går fram og de rødgrønne har klart flertall. Det gir tro på at vi om et år skal få gjennomført vår politikk for å stanse de økende forskjellene og høyresidens privatisering og sentralisering, sier Støre.

Sperregrensen kan avgjøre

Både Rødt og MDG ligger like over sperregrensen på fire prosent, mens KrF og Venstre ligger under. Dermed sliter de borgerlige, selv om Høyre kan notere seg for hele 24,7 prosent. De fire borgerlige partiene får 67 mandater. KrF og Venstre får bare tre mandater til sammen, to av dem går til KrF.

Oppslutningen til partiene fordeler seg slik (endring fra oktober i parentes):

SV 6,7 (0,1), Ap 23,4 (2,4), Sp 17,7 (0,7), KrF 3,4 (-), Venstre 2,5 (-1,4), Høyre 24,7 (1,8), Frp 11,2 (-1,9), Rødt 4,1 (-0,3) og MDG 4 (-1,6).

Målingen er utført 3. og 4. november. 1.000 personer er intervjuet. Feilmarginen varierer mellom 1,1 og 2,7 prosentpoeng og er størst for de største partiene.

(©NTB)