Koronaregler skaper trøbbel for håndball-EM. Foto: Bo Amstrup
Koronaregler skaper trøbbel for håndball-EM. Foto: Bo Amstrup

Ny virussmell for håndball-EM: – Situasjonen er uten tvil alvorlig

Skjerpede koronaregler i Danmark gjør at Frederikshavn ikke lenger kan være arrangør for kamper under håndball-EM. Det skaper nye problemer for avviklingen.

Det er Danmarks Håndballforbund (DHF) som melder om situasjonen som har oppstått rundt Frederikshavns rolle i arrangementet i desember.

Årsaken til at byen ikke lenger kan benyttes som kamparrangør, er at danske myndigheter torsdag besluttet full nedstengning av sju nordjyske kommuner som følge av den siste tidens smitteøkning.

I utgangspunktet skulle det vært spilt seks kamper i EM-gruppe A i Arena Nord i Frederikshavn. Oppgjørene skulle gått 3., 5. og 7. desember.

Nå har håndballforbundet i Danmark startet jakten på en annen by som kan stå ansvarlig for de aktuelle kampene.

Jobbes på spreng

– Vi er først og fremst lei oss for at vi må droppe Frederikshavn som vert, for vi har et fantastisk samarbeid med byen og de gode folkene i Arena Nord. Jeg er dog overbevist om at kan lykkes med å finne en ny vertsby, sier håndballpresident Per Bertelsen i en uttalelse.

– Situasjonen er uten tvil alvorlig, og det blir krevende for oss alle, men vi har noen dyktige medarbeidere og uunnværlige frivillige, så vi skal nok løse oppgaven, tilføyer han.

Norge og Danmark har sammen arrangøransvar for EM i desember. Også på norsk side er det utfordringer. Håndballforbundet venter fortsatt på svar fra helsemyndighetene med hensyn til om det gis unntak fra de nasjonale karantenebestemmelsene.

Det er en forutsetning for at mesterskapet kan bli avviklet. Torsdag sa helseminister Bent Høie til NTB at det jobbes på spreng med å vurdere smittevernprotokollene som foreligger.

– Dette må avklares om ikke så veldig lang tid, så dette er noe det jobbes mye med, sa han.

Stor usikkerhet

Til den danske storavisen BT opplyser håndballpresident Kåre Geir Lio at det fredag skal avholds et møte mellom generalsekretærene i det danske og norske forbundet. Der deltar også Det europeiske håndballforbundet.

Der skal den siste tidens utvikling diskuteres.

– Jeg tror ikke vi kommer fram til en endelig beslutning i dag, sier Lio.

Han opplyser videre at det mandag skal holdes et møte med norske myndigheter om situasjonen rundt håndball-EM.

Hvilken beslutning man ender på rundt mesterskapet, vet han ikke.

– Det er jo et spørsmål vi ikke kan svare på. Vi må gjøre disse vurderingene, og det tror jeg vi får gjort innen tirsdag, tror jeg. Deretter må vi se på hva som er fornuftig, sier Lio.

Torsdagens nedstengning på Jylland kommer som følge av at danske myndigheter vil forhindre ytterligere spredning av koronasmitte fra mink. En mutert variant av viruset er den siste tiden påvist, og det fryktes av denne varianten er motstandsdyktig mot antistoffer.

Dermed vil en eventuell koronavaksine kunne virke dårligere mot det muterte viruset. Viruset er påvist hos flere mennesker.

EM-sluttspillet for kvinner skal etter planen spilles fra 3. til 20. desember.

Relatert