TÅLMODIGHET: Velgere i Pennsylvania, Michigan og Michigan må trolig smøre seg med tålmodighet.
TÅLMODIGHET: Velgere i Pennsylvania, Michigan og Michigan må trolig smøre seg med tålmodighet. Foto: Chandan Khanna/AFP

Må vente på avgjørende vippestater – kan drøye til fredag

Verken Michigan, Pennsylvania eller Wisconsin vil kunngjøre en vinner på valgnatten. Dette åpner døren for at Trump kan så tvil om valgresultatet, mener USA-ekspert.

Valgmyndighetene i Michigan, Pennsylvania og Wisconsin opplyser at resultater fra delstatene ikke vil være klare på valgnatten.

Etter at Trump tok en solid seier i Florida, vil resultatet i tre vippestatene i Midtvesten trolig bli avgjørende for utfallet av presidentvalget.

Den forsinkede stemmetellingen betyr at svaret på hvem som blir USAs neste president sannsynligvis lar vente på seg.

– De vil sannsynligvis bli helt avgjørende. Verken Trump eller Biden kan få flertall uten disse delstatene, sier forfatter og USA-ekspert Thor Steinhovden til TV 2.

306
Biden
232
Trump
270
Presidentvalget skjer ved valg av delegater fra statene. 270 gir flertall.
Følg valget stat for stat

Historien gjentar seg

Han påpeker på at de tre delstatene var avgjørende også i 2016, da Trump overraskende vant de tradisjonelt demokratiske delstatene i Rustbeltet.

– Sånn sett er det som 2016 igjen. Forskjellen denne gangen er at det er fordel Biden og ikke Trump, ettersom han ligger an til å vinne delstatene tilbake fra republikanerne, forteller Steinhovden.

Ingen av delstatene har hatt mulighet til å telle forhånds- og poststemmer før valgdagen, noe som betyr et enormt etterslep av stemmetelling.

Wisconsin hadde i utgangspunktet håpet å ha resultatene klare mellom klokken 03 og 06 amerikansk tid. Problemer med tellemaskinene gjør dette vanskelig, ifølge New York Times.

I både Michigan og Pennsylvania kan man måtte helt til fredag med å få de endelige resultatene.

Kan måtte vente til fredag

Så langt er rundt 75 000 av totalt 400 000 poststemmer opptalt i Pennsylvania. En ny andel poststemmer vil telles opp mellom 06 og 07 norsk tid, men brorparten av stemmene vil være utalt. Guvernøren i Pennsylvania Josh Shapiro ber folk få seg litt søvn.

Trump har foreløpig et solid forsprang på Biden i både Michigan, Pennsylvania og Wisconsin. Det store etterslepet av poststemmer gjør at man ikke kan vektlegge de nåværende resultatene, ifølge Steinhovden.

– Det blir det man kaller en rød luftspeiling. Trump ligger godt an nå, men dette forspranget vil bli tatt igjen når man teller post- og forhåndsstemmene, sier forfatteren.

– Åpner for tvil

At resultatet i Pennsylvania, og dermed potensielt hele presidentvalget, ikke kan bli klart før på fredag, kan by på uro.

– Det åpner for at Trump kan så tvil om resultatet, med gyldigheten av poststemmer og så videre. Det vil åpne for at begge partiene henter inn advokater, slår Steinhovden fast.

I tillegg later det til at resultatet i Georgia heller ikke blir klart før tidligst onsdag morgen amerikansk tid.

Relatert