Ostekake med kremet topping

Wenche lager ostekake etter en amerikansk oppskrift. Kaken kan lages glutenfri og den bør settes kaldt etter steking.

Etter steking bør denne ostekaken settes kaldt minst 8-10 timer, gjerne 1 døgn, før servering. Holdbar i kjøleskapet 1 ukes tid.

Glutenfri: Bruk glutenfrie usøtede grove kjeks

Dette trenger du:

Bunn:

  • 250 g havrekjeks/digestive kjeks
  • 150 g mykt smør
  • 1 ss brunt sukker
  • 1 ts kanel (kan sløyfes)

Ostefyll:

  • 800 g kremost naturell, romtemperert
  • 1-1 ½ dl sukker (hvitt fint sukker)
  • Frø av ½ vaniljestang
  • 4 store egg
  • Skallet av ½ sitron, kun det gule, finrevet

Topping:

  • 3 dl crème fraiche (1 boks)
  • Frø fra ½ vaniljestang
  • 2 ss sukker (hvitt fint sukker) eller melis
  • Finrevet skall av ½ sitron
  • Eventuelt blåbær og bringebær eller druer til pynt og eventuelt et fint dryss melis på kaken rett før servering.

Slik gjør du:

Bunn: Knus kjeksen og bland med smeltet smør, sukker og kanel. Ha blandingen i en springform 24 cm, bunnen dekket med bakepapir. Press massen godt ned mot bunnen og litt opp på kantene. Sett formen i kjøleskapet, mens fyllet lages.

Varm stekeovnen til 170 grader.

Bland sammen myk kremost, sukker, frø fra ½ vaniljestang til en glatt masse. Tilsett ett og ett egg og finrevet sitronskall helt til slutt. Bland til en glatt masse og hell røren i formen med den avkjølte bunnen. Sett i varm stekeovn på nederste rille og stek i 35-40 minutter, ostekaken skal fortsatt være «skjelven/dissete» når den tas ut av stekeovnen (la stekeovnen fortsatt stå på). Sett ostekaken til avkjøling på en rist i ca. 15 minutter.

Topping: Bland sammen crème fraiche, sukker, finrevet sitronskall og skrap ut frøene av ½ vaniljestang. Fordel blandingen forsiktig over den avkjølte ostekaken i springformen, pass på at den forstekte ostekaken ikke sprekker.

Sett formen med kaken tilbake i den varme stekeovnen i 8 minutter. Avkjøl helt i formen, før kaken settes i kjøleskapet. La ostekaken stå i kjøleskapet minst 6-8 timer før den tas ute av formen. Dryss eventuelt toppen med et fint lag melis og server med frisk frukt eller bær.

Relatert