Fembarnsmoren Rama kom til Norge som analfabet – motbeviste alle fordommer på rekordtid

For tre år siden fikk TV 2-seerne ta del i Rama Jamas utrolige innsats for å skape et nytt liv for seg selv og familien. Se hvordan hun har det nå i «Vårt lille land – historien fortsetter».

Rama Jama (36) var alenemor til fem og kunne verken lese eller skrive. Da bestemte hun seg for at noe måtte skje. Hun måtte skaffe seg utdanning og jobb.

Men først måtte hun lære seg å lese og skrive.

TV 2-programmet «Vårt lille land» fortalte den utrolige historien for tre år siden.

Se «Vårt lille land - Alenemoren og professoren»

I dag har Rama full jobb i Oslo kommune og forsørger barna sine alene. Hun har skapt seg et helt nytt liv.

– Altså, jeg betaler husleien på 18.000 kroner, sender barna på skolen og har en fantastisk jobb. Jeg er magisk!, stråler hun.

– Jobben er frihet, jobb er integrering, jobb er inkludering, jobb er nettverk, jobb er livet, jobb er alt, ler Rama lykkelig.

Hjelper

Rama bruker sine egne erfaringer til å hjelpe andre. Som miljøarbeider og familieveileder i Oslohjelpa møter hun mennesker som trenger en dør inn i det norske samfunnet – slik hun selv gjorde en gang.

Mange av de Rama treffer i sin nye jobb er alenemødre fra hennes eget hjemland, Somalia. Hun vet hvor vanskelig det er når man sliter både med språket og økonomien i et fremmed land.

Hadde aldri gått på skole

Da Rama kom til Norge som 16-åring hadde hun aldri gått på skole.

– Det å komme til et land der alle har gått på skole, og du er den eneste som ikke kan lese og skrive, det er en ubeskrivelig tung følelse. Det er flaut. Det er skam. Du prøver hele tiden å skjule at du ikke forstår noe, fortalte Rama til «Vårt lille land».

Selv om hun som liten jente hadde drømt om en utdannelse, var det ikke snakk om å begynne på skole i Norge. I stedet gjorde hun det hun følte det somaliske miljøet forventet av henne.

Hun giftet seg og fødte barn. Før hun var 24 år var Rama mor til 5 barn. Hun var fullstendig økonomisk avhengig av andre og kunne ikke engang skrive sitt eget navn.

En dag hun betraktet seg selv i speilet, bestemte hun seg for å ta grep.

– Jeg så på meg selv. Jeg så ut som en sliten, gammel kvinne. Opphovnet i ansiktet. Redd, ensom. En kvinne som trengte hjelp, konstaterte Rama.

Hun ville gå på skole.

KASTET HIJABEN: Rama har tatt av seg hijaben, men gjør ikke noe stort poeng ut av det. – Jeg gjorde det fordi jeg ville, forteller hun.
KASTET HIJABEN: Rama har tatt av seg hijaben, men gjør ikke noe stort poeng ut av det. – Jeg gjorde det fordi jeg ville, forteller hun. Foto: Frank Melhus/TV 2.

Vendepunktet

Ramas ektemann støttet ikke ønsket hennes om å lære å lese og skrive. Han mente hennes plass var i hjemmet med barna.

Selv om skilsmisse var ensbetydende med fordømmelse i det somaliske miljøet, valgte hun å gå ut av ekteskapet og bli alenemor.

Frihetsfølelsen ved å kunne gå på skole og lære var verdt det.

Møtte matematikkprofessor

Skolearbeidet var utfordrende, for etter skoletid hadde hun ingen å spørre om hjelp til lekser. På bydelens leksehjelp møtte hun den pensjonerte matematikkprofessoren Atle Seierstad (80). Det møtet skulle forandre livet hennes.

2017 ble året Rama i ettertid bare skal huske som en lang tunnel av arbeid.

Men uten hennes nye venn hadde det aldri gått.

ET VANVITTIG MÅL: Hver dag i et år hjalp Atle Rama med skolearbeid, slik at hun kunne gjennomføre drømmen om å ta videregående på ett år.
ET VANVITTIG MÅL: Hver dag i et år hjalp Atle Rama med skolearbeid, slik at hun kunne gjennomføre drømmen om å ta videregående på ett år. Foto: Frank Melhus/Vårt lille land, TV 2

Hver eneste ettermiddag, syv dager i uken i et helt år, kom Atle Seierstad hjem til den somaliske alenemoren og hjalp henne med studiene.

Ved Atles hjelp klarte Rama utrolig nok å gjennomføre hele videregående skole på bare ett år.

TV 2 har møtt Rama tre år etter den utrolige bragden. Se «Vårt lille land – historien fortsetter» i videovinduet øverst.

– Fantastisk at noen trenger deg

I dag er Rama en del av Oslohjelpen i Oslo kommune. Teamet består av familieterapeuter, pedagoger, sosionomer, barnehagelærere og en barnevernspedagog som tilbyr veiledning og hjelp til barn mellom 0 og 18 år og deres familier.

– Det er en strålende jobb, forteller Rama.

Rama vet at jobben hun gjør betyr noe for andre.

– Det er en fantastisk følelse at folk sier «vi trenger Rama». Det er en følelse jeg gjerne skulle kjent tidligere, men jeg får oppleve den som 36-åring da, ler hun.

– Som en pappa for meg

Når familien ser tilbake er det med stor takknemlighet for Atles tålmodige innsats. Den pensjonerte matematikkprofessoren brukte utallige timer på å hjelpe Rama nå det som virket som et umulig mål.

Han besøker familien hver tirsdag, og det er han Rama ringer når hun trenger en voksen å prate med

EN DEL AV FAMILIEN: Rama Jama sammen med de fem barna og matematikkprofessoren Atle.
EN DEL AV FAMILIEN: Rama Jama sammen med de fem barna og matematikkprofessoren Atle. Foto: Frank Melhus/TV 2.

- Har dere fortsatt kontakt med Atle?

– Atle og hans familie har blitt vår familie. Vi blir alltid invitert til ham for å feire jul og han er invitert til å feire eid med oss. Han er blitt som en pappa for meg, ler Rama.

Relatert