TREKKER SEG: Josep Maria Bartomeu trekker seg.
TREKKER SEG: Josep Maria Bartomeu trekker seg. Foto: Manu Fernandez

Barcelonas president trekker seg

Etter et turbulent år har Barcelonas president Josep Maria Bartomeu bestemt seg for å trekke seg.

Det kunngjorde han under en pressekonferanse tirsdag kveld, etter at flere spanske medier hadde røpet nyheten.

Spanjolen tok over rollen som president i storklubben i 2014, da Sandro Rosell trakk seg. Ifølge avisen Sport var det under et styremøte tirsdag kveld presidenten og resten av styret besluttet å trekke seg.

I utgangspunktet skulle det vært avstemming rundt Bartomeus fremtid i klubben. Det var klubbens medlemmer som skulle bestemt hans fremtid.

En av hans siste avgjørelser som Barcelona-sjef var å gi grønt lys for at Barcelona skal delta i den mulige nye superligaen.

– Jeg kan gi dere noen ekstraordinære nyheter. I går godtok vi et tilbud om å delta i en framtidig europeisk superliga. Den vil garantere klubbens økonomiske stabilitet, sa Bartomeu etter å ha gitt beskjed om sin avgang.

Avgjørelsen må godkjennes av klubbens medlemmer.

For nøyaktig én uke siden avslørte Sky Sports at flere av de største klubbene i Premier League var i samtaler om den nye ligaen.

Ifølge Sport sendte Bartomeu ut et brev til Pere Aragonés, president for Generalitat de Catalunya. Der skal han ha skrevet at koronaviruset er grunnen til at han velger å trekke seg.

«Våre velgere har en gjennomsnittsalder på 58 år, og over 40.000 av medlemmene er over 60 år gamle. Vi ønsker å unngå handlinger som plasserer disse gruppene i en veldig høy risiko for smitte, gitt sin sårbarhet», skal Bartomeu ha skrevet i brevet.

Som sjef i Barcelona har Bartomeu vært med på å vinne La Liga fire ganger, den spanske cupen fire ganger. Han var også med på å vinne Champions League i 2014/2015-sesongen.

Mye dramatikk dette året

I 2020 har det vært mye kaos rundt Barcelona-presidenten. I april trakk seks styremedlemmer seg etter at de hadde havnet på kant med den mektige presidenten.

Forrige måned ble det samlet inn 20.000 underskrifter fra Barcelona-medlemmer som ønsket Bartomeus avgang, og dermed var det duket for et formelt mistillitsvotum.

Der måtte to tredeler av klubbens om lag 150.000 medlemmer vende tommelen ned for å tvinge Bartomeu til å gå av. Tirsdag kastet han kortene før det gikk så langt.

I sommer var han en av hovedpersonene da Lionel Messi uttrykte et ønske om å forlate Barcelona.

– Det kommer ikke som noe stort sjokk. Jeg tror rett og slett at han har fått nok. Det har vært en kaotisk situasjon i klubben og det er et lag som ikke står i stil til ham. Det er ikke er så bra som han fortjener. Han er lei av å bære dem frem på skuldrene, og av at det ikke er noe fremgang i klubben for øvrig, sa TV 2s fotballekspert Simen Stamsø Møller, da Messi-exiten ble offentlig kjent.

Av supporterne var det nettopp president Bartomeu som ble sett på som grunnen til at Messi ønsket å forlate klubben. Flere spekulerte også i om Messis krav om å forlate klubben var en måte å presse Bartomeu ut av klubben.

Det ble ikke enklere for presidenten da Gerard Piqué på fredag brøt stillheten om tilstanden i Barcelona.

I sommer kvittet Barcelona seg med Luis Suárez, Ivan Rakitic, Arthur, Arturo Vidal og Nélson Semedo.

De byttet også ut hovedtrener Quique Setién med Ronald Koeman, mens sportsdirektør Eric Abidal ble byttet ut med Ramon Planes.