Amy Coney Barrett valgt til ny høyesterettsdommer: – Dere vil angre

Mandag kveld fikk Amy Coney Barrett flertallet av stemmene i Senatet. Hun blir dermed ny høyesterettsdommer i USA, noe som ikke er populært blant demokratene.

Mandag kveld stemte de hundre representantene i Senatet over hvorvidt Amy Coney Barrett skulle bli den nye høysterettsdommeren i USA.

Til slutt endte avstemningen med 52 stemmer for Coney Barrett, og 48 stemmer mot.

Flertallet var dermed sikret, og 48 år gamle Coney Barrett blir med det president Donald Trumps tredje høyesterettsdommer siden han flyttet inn i Det hvite hus for fire år siden. Dermed er seks av de ni dommerne i landets høyeste domstol utnevnt av republikanske presidenter.

Og nettopp derfor kan hun bli en svært viktig brikke i Trump sitt omfattende spill for å få en ny periode som president. Dommerne i Høyesterett blir valgt på livstid, og kan dermed ha stor politisk innflytelse.

– Det aller viktigste ved denne utnevnelsen er at det er stor idelogisk forskjell mellom dommeren som blir erstattet, med erstatteren, sier politisk journalist i Nationen og skribent for AmerikanskPolitikk.no, Henrik Heldahl, til TV 2.

Avdøde Ruth Bader Ginsburg var blant de mest liberale dommerne i Høyesterett i nesten 30 år, mens Coney Barrett er kjent for å være svært konservativ.

Advarer

Under debatten før avstemningen gikk flere av de demokratiske representantene på talerstolen og advarte mot å få inn Coney Barrett som ny høyestrettsdommer.

– Dette handler om vårt folks fundamentale rettigheter. Det handler om helsehjelp, det handler om rettigheter, sa Chuck Schumer, som advarte mot å stemme på Coney Barrett.

– Dere provoserer med det en nasjon som allerede har store sår. Det amerikanske folket vil aldri glemme dette. Dere vil angre dypt på dette, raskere enn dere tror, og det vil være en av de mørkeste dagene i amerikansk historie, sa han, i sitt forsøk på å få representantene til å ikke stemme for den nye høyesterettsdommeren.

– Kvalifisert

Republikaneren Mitch McConnell gikk derimot på talerstolen og snakket opp Coney Barrett.

– Hun er svært kvalifisert for denne jobben. Å stemme for denne kandidaten vil gjøre oss alle stolte, så jeg vil oppfordre alle til å gjøre det, sier han.

Republikaneren Ted Cruz var blant dem som var tydelig fornøyd etter avstemmingen:

– I dag var en viktig seier for USAs grunnlov. I dag leverte president Trump på en av sine sentrale løfter til det amerikanske folket om å nominere prinsippfaste grunnlovsfølgere til USAs høyesterett. Den republikanske majoriteten i senatet oppfylte sitt løfte til folket om å godkjenne dem, uttaler han.

Sverget inn

Etter avstemmingen ble de amerikanske senatorene kjørt i buss over til Det hvite hus, hvor Barrett ble offisielt sverget inn som dommer av høyesterettsdommer Clarence Thomas.

– Eden jeg har tatt i dag betyr i kjernen at jeg vil gjøre jobben min uten frykt eller ved å favorisere, og jeg vil gjøre den uavhengig av begge politiske sider, og på mine egne premisser. Jeg elsker grunnloven og den demokratiske republikken den etablerer, og som jeg vil vie meg til å opprettholde, uttalte Barrett da.

USAs president Donald Trump sa seg storfornøyd under seremonien foran Det hvite hus natt til tirsdag norsk tid.

–Det er en stor dag for landet, for USA og for grunnloven, sier den tydelig fornøyde presidenten.

– Det er ingen større ære enn å utnevne høyesterettsdommere, fortsetter Trump.

Relatert