Toppdommeren Tom Harald Hagen står frem som homofil i et intervju med lokalavisen Glåmdalen.
Toppdommeren Tom Harald Hagen står frem som homofil i et intervju med lokalavisen Glåmdalen. Foto: Ørn E. Borgen

Dømte kamp med homohets – nå står han frem som homofil

Det er toppen av ironi, mener fotballdommeren Tom Harald Hagen (42).

Søndag kalte Kristiansund-spilleren Flamur Kastrati Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo for «en jævla soper», og er blitt utestengt av egen klubb i påvente av NFFs reaksjon.

Tom Harald Hagen dømte kampen. I et intervju med lokalavisen Glåmdalen står han frem som homofil.

– Jeg føler at tiden er moden, og jeg kan ikke tenke meg at det blir noe annet enn positivt for min del, sier fotballdommeren til avisen.

TV 2 har vært i kontakt med Hagen, som gir grønt lys til at intervjuet med Glåmdalen siteres.

Etter Vålerenga-Kristiansund fikk han flere meldinger fra dommerkollegaer som i etterkant sa at «vi tenkte vårt når det var du som dømte kampen», forteller Hagen.

– Det er jo toppen av ironi at det er akkurat jeg som dømmer den kampen, sier han og gliser, ifølge Glåmdalen.

Tom Harald Hagen er en av Norges mest profilerte dommere. Her under Eliteserien-kampen mellom Rosenborg og Molde i fjor.
Tom Harald Hagen er en av Norges mest profilerte dommere. Her under Eliteserien-kampen mellom Rosenborg og Molde i fjor. Foto: Ole Martin Wold

Kastrati la seg flat etter kampen, og sa at han ikke visste hva «soper» betydde.

– Men jeg skal ikke dømme noen. Det som kom ut i går er antageligvis ubevisst, og det er kanskje en slang i enkelte deler av fotballmiljøet. Men vi må få det bort, det skremmer helt sikkert noen ut av fotballmiljøet. Personlig har jeg bare gode erfaringer med det samme miljøet. Vi har årlige dommersamlinger, og der har det vært en selvfølge at jeg har hatt med partneren min – det har alltid blitt godt mottatt, sier Hagen til avisen.

TV 2 Sportens kommentator, Mina Finstad Berg, kaller det tøft og kult at Hagen nå velger å stå frem som homofil. Hun tror dette blir en lakmustest for å se om det er sant at det er plass til alle i fotballen.

Mina Finstad Berg, TV 2s sportskommentator.
Mina Finstad Berg, TV 2s sportskommentator. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2

– Det står respekt av valget han tar nå i lys av saken i går. Norske supporterklubber har jo sagt at det er uproblematisk med homofile spillere. Nå blir det spennende å se hvordan det går. Dommere får jo mye dritt i utgangspunktet, men jeg har troen på at det vil gå bra. Nå er det såpass mye oppmerksomhet rundt problematikken at jeg tror det hele blir positivt, sier hun.

Berg sier dette rett og slett er en veldig viktig dag for fotballen.

– Det er utrolig positivt at det nå finnes konkrete forbilder. Det har vært en mangel i herrefotballen. Man kan prate så mye man vil, men det er vanskelig uten eksempler. Nå kan dette hjelpe unge gutter som lurer på om det er en plass for homofile i fotballen, mener TV 2s sportskommentator.