Årets lutefisk er her

Lutefisksesongen er i gang. Her er serveres lutefisken med bacon, ertestuing, poteter og hvit saus.

Lutefisk som på Gamle Raadhus restaurant i Oslo. Tilbehøret gjøres klart før lutefisken settes i stekeovnen. Tilbehøret varierer fra familie til familie, velg det som passer.

En viktig del av måltidet er nykokte gode poteter, for eksempel Gulløye eller Ringerikspoteter. Potene kokes med skallet på, skrelles før servering. Poteter kokes mens fisken står i stekeovnen.

Forslag til tilbehør:

  • Hvit saus eventuelt smakt til med sennep
  • Grønn ertestuing av tørre erter
  • Ribbefett /sprøstekt bacon
  • Lefse eller flatbrød
  • Sirup og/eller revet geitost/brunost

Lutefisk

  • Beregn ½-¾ kg lutefisk i rause stykker (2 rause stykker pr person)
  • Ca. 1 ss salt pr kg lutefisk
  • Eventuelt grovmalt pepper (noen velger på å kverne pepper over fisken ved servering)

Varm stekeovnen til 225 grader. Hel lutefisk skjæres i tykke skiver à ca. 250 gram. Legg lutefiskskivene med skinnsiden ned i langpannen, dryss med salt og la fisken ligge med saltet i 30-45 minutter. Dekk langpannen med aluminiumsfolie og sett i varm stekeovnen. Bak/stek på nederste rille i 30-45 minutter, tiden er avhengig av tykkelsen på skivene. Øs væsken som har dannet seg i bunnen av pannen over fisken (bruk en skje), dette for at siste rest av saltet skylles vekk. La lutefisken renne av seg før servering. Lutefisk skal serveres rykende varm, gjerne på varme tallerkener.

Grønn ertestuing

  • Ca. 250 g (3 dl) grønne tørkede erter
  • 3-4 ss mykt smør
  • Salt, pepper
  • ¼-½ ts farin

Legg ertene i bløt natten over i rikelig med kaldt vann. Hell av bløtevannet. Kok ertene møre i nytt friskt vann. Vannet skal stå ¼ opp på ertene når de er ferdig kokt. Koketid ca. 1 time. Rør inn smør og smak til med salt, pepper og sukker.

En enkel ertestuing av fryste erter:

Kok opp fryste erter, hell av kokevannet. Mos med en stavmikser og smak til med smør, salt og pepper.

Hvit saus eventuelt smakt til med sennep

  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 4 dl melk
  • 3-4 ss grov sennep (valgfritt)
  • Salt, grovmalt pepper

Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med varm melk under omrøring. Kok opp og la sausen trekke 6-8 minutter. Smak til med salt og pepper og eventuelt sennep.

Tips:

Ønsker du lutefisken fastere, la den stå med saltet ca. 1 time før fisken settes i stekeovnen (saltet trekker mer væske ut av fisken).

Relatert