NYE TILTAK: Statsminister Erna Solberg, Bent Høie, Guri Melby og Kjell Ingolf Ropstad legger fram nye koronatiltak mandag ettermiddag.
NYE TILTAK: Statsminister Erna Solberg, Bent Høie, Guri Melby og Kjell Ingolf Ropstad legger fram nye koronatiltak mandag ettermiddag.

Regjeringen legger fram nye koronatiltak

Klokka 16 mandag legger regjeringen fram nye koronatiltak på en pressekonferanse med Erna Solberg, Bent Høie, Guri Melby og Kjell Ingolf Ropstad.

En bekymret statsminister Erna Solberg (H) varslet fredag at regjeringen denne uka vil innføre nye nasjonale koronatiltak som følge av smitteøkningen i Norge.

Også direktør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog og direktør ved Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg, vil være til stede under pressekonferansen mandag ettermiddag.

Etter det TV 2 erfarer er færre på besøk hjemme, munnbind-påbud på kjøpesentre og avlyste bryllup og konfirmasjoner blant tiltakene regjeringen og byrådslederne i Oslo og Bergen nå vurderer.

– Vi står foran den mest alvorlige situasjonen nå med å snu smitten siden mars, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til TV 2.

Vurderer disse tiltakene

Etter det TV 2 erfarer er dette blant tiltakene som nå vurderes innført:

  • Skjerpet råd for hjemmeselskap/-fester, med en reduksjon fra 20 personer i dag til 10 personer.
  • Reduksjon av antallet personer som kan delta i private selskaper på «offentlig sted». I dag er tallet 200, og dette kan nå bli redusert tilbake til 50, slik det også var før sommeren. TV 2 får opplyst at dette ikke vil gjelde for kultur- og sportsarrangementer.

I Oslo og Bergen vurderes flere tiltak

Oslo har allerede regler om maksimalt 10 personer samlet i private hjem. Det er ikke aktuelt å skjerpe inn disse reglene, fordi det vil være juridisk utfordrende med så inngripende tiltak i private hjem, får TV 2 opplyst. I Bergen vil byrådet neste uke trolig innføre regler om maksimalt 10 personer hjemme dersom regjeringen ikke gjør det.

  • I Oslo vurderes en innskjerping i munnbind-påbudet i kollektivtrafikken til å gjelde overalt, uansett når på døgnet og uansett om man selv tror det er mulig å overholde 1 meters avtsand.
  • Oslo-byrådet vurderer også om det skal innføres et påbud om munnbind og/eller adgangsbegrensninger på kjøpesentre. Som følge av vekterstreiken kan en adgangsbegrensning imidlertid bli vanskelig å håndheve.
  • I Bergen blir trolig det nye rådet om at alle gjester på utesteder og restauranter må registrere seg for mulig smittesporing omgjort til et forskriftsfestet påbud neste uke. Dermed vil gjester som ikke identifiserer seg bli nektet adgang.