DEMONSTRANTER: Demonstrantene referer her til bokserien The Handmaid's Tale. Bokserien inneholder fortellingen om et dystopisk totalitært samfunn, hvor kvinner blir behandlet som statens eiendom.
DEMONSTRANTER: Demonstrantene referer her til bokserien The Handmaid's Tale. Bokserien inneholder fortellingen om et dystopisk totalitært samfunn, hvor kvinner blir behandlet som statens eiendom. Foto: Agencja Gazeta

Protester mot abortlovgivning fortsetter i Polen

Rasende demonstranter inntok kirkene i flere polske byer søndag for å protestere mot innskjerping av landets abortlovgivning.

– Vi har fått nok, ropte demonstranter inne i en kirke i Poznan.

Hendelsen ble vist på sosiale medier og gjentok seg i en rekke kirker i det dypt katolske landet.

I byer som Gdansk, Krakow, Lodz og Rzeszow, samt i en rekke mer konservative byer, var det demonstrasjoner for fjerde dag på rad, der demonstrantene konfronterte prestene.

Utenfor en kirke i Warszawa bar en demonstrant en plakat der det sto at hun ønsket hun kunne abortere regjeringen. Politiet fikk hjelp av høyrenasjonalistiske grupper til å hindre kvinnene å komme inn i kirker i byen.

I mange byer ble slagordet «Kvinners helvete» eller telefonnummeret til organisasjoner som hjelper kvinner å få abort i utlandet, malt på kirkevegger.

Demonstrantene reagerer mot en kjennelse torsdag i den polske forfatningsdomstolen som gjør abort så godt som umulig. I kjennelsen heter det at det abort av ikke-levedyktige fostre strider mot grunnloven.

Siden denne åpningen i den allerede strenge abortloven ga grunnlaget for de fleste abortene som hittil er gjennomført i landet, er det nå bare tillatt med abort etter voldtekt eller om morens liv er i fare.

(©NTB)