Nacer Eide talte til de fremmøtte utenfor Stortinget søndag ettermiddag.
Nacer Eide talte til de fremmøtte utenfor Stortinget søndag ettermiddag. Foto: Dag Stamnes / TV 2

Fnyser av korona-tiltakene – demonstrerte i Oslo

Drøyt 150 personer tok turen til utenfor Stortinget søndag ettermiddag for å demonstrere mot myndighetenes håndtering av pandemien.

Bak demonstrasjonen står Nader Eide. Han har tidligere fremmet budskap om at pandemien er en bløff, at munnbind ikke virker og kalt pandemien for en planlagt epidemi.

Han hadde håpet på at over 1000 personer skulle møte opp, men i regnet i hovedstaden dukket det ikke opp så mange som han hadde håpet.

– Jeg synes ikke vi er så mange, sa Eide, før han takket de fremmøtte.

TV 2s reporter på stedet anslår at et sted mellom 150 og 200 personer har møtt opp.

Eide sa til de fremmøtte at han har en far på 85 år som nå sitter hjemme grunnet korona.

– Han er innelåst hjemme med min mor. Han får ikke besøk. Han er ikke 30 i hodet sitt lenger. Han er en levende, død person, sa Eide.

Flere av de fremmøtte hadde med egenlagde skilt.
Flere av de fremmøtte hadde med egenlagde skilt.

– Er det sånn at vi alle skal være hjemme hele tiden, ikke ha kontakt med hverandre og være levende døde? fortsatte han, før han oppfordret folk til å tenke selv, og ikke bare høre på hva politikerne sier.

– Alle tiltakene er unødvendige

Til TV 2 sier Eide at han mener alle tiltakene vi har i Norge er unødvendige.

– Jeg synes ikke vi trenger å stenge ned et samfunn, der vi bare kan beskytte de sårbare gruppene. Hvorfor skal vi stenge inn våre barn? Hvorfor skal vi stenge inne våre ungdommer? Hvorfor skal vi ikke kunne reise, jobbe eller dra på restaurant? Hvorfor må vi beskytte hele samfunnet, når det bare er en liten gruppe som trenger beskyttelse? sier Eide til TV 2.

Han mener det ikke finnes noen pandemi.

– Hvilken pandemi? Kan du definere pandemi for meg? Det var kanskje en pandemi i mars, men en pandemi som har drept 300 mennesker i Norge på ni måneder? Hvordan kan man forsvare de tiltakene? fortsetter han.

Eide varsler flere slike arrangementer fremover, og sier han helst vil arrangere demonstrasjoner hver dag. Han håper på flere frammøtte på de kommende arrangementene.

Det var søndag markering mot korona-restriksjonene på Eidsvolls Plass utenfor Stortinget.
Foto: Fredrik Hagen / NTB
Det var søndag markering mot korona-restriksjonene på Eidsvolls Plass utenfor Stortinget. Foto: Fredrik Hagen / NTB Foto: Fredrik Hagen

– Jeg er et selvstendig tenkende menneske

Etter at Eide holdt en kort appell til de fremmøtte, sendte han mikrofonen videre til sin kone, Kari Eide.

– Jeg heter Kari. Jeg er et selvstendig tenkende menneske med evne til å gjøre meg opp egne meninger og stå for de, og derfor er jeg her i dag! sa hun til meddemonstrantene.

– Det er så deilig å kjenne på støtten som vi har fått. Vi er mange, og vi er flere enn de som er her fysisk. Jeg har vært i kontakt med leger, sykepleiere, advokater og mange andre. For noen passer det ikke å komme, men de støtter oss likevel, fortsetter hun.

Kari fortalte at hun hadde snakket med flere helsearbeidere som ikke turte å møte opp.
Kari fortalte at hun hadde snakket med flere helsearbeidere som ikke turte å møte opp.

Hun forteller at flere helsearbeidere har fortalt henne at de gjerne skulle vært med på demonstrasjonen, men at de frykter for jobben sin, hevder hun.

Kari sier at de har fått beskjed av myndighetene om å følge smittervernreglene.

– Men vi demonstrerer jo mot tiltakene. Disse tingene går ikke sammen! sier hun, til stor jubel blant de fremmøtte.

– Tiltakene står ikke i samsvar med det som skjer

«Vi mener at statens håndtering av Covid-19 er feilaktig. Basert på eksisterende statistikk mener vi at det ikke finnes nok viteneskapelig bevis for tiltakene staten har påført befolkningen. Vi ønsker å kalle ut uriktige informasjon befolkningen har fått servert gjennom media som tydelig blir brukt i et politisk spill av styresmaktene», står det i beskrivelsen av arrangementet.

– Jeg mener, som mange andre, at tiltakene ikke står i samsvar med det som egentlig skjer. Det baserer jeg på tall. Tiltakene griper ganske dypt inn i privatlivet til folk. Ser man på ulempene fra tiltakene vil man enkelt se at det har vært for mye unødvendige tiltak, sa Eide til Faktisk.no tidligere i uken.

Håpet på over 1000 fremmøtte

Det er svært usikkert hvor mange som støtter opp om den nye demonstrasjonen med sterk mistillit til koronahåndteringen søndag. I dialogen med Stortinget har arrangøren signalisert at han håper det kan komme over 1000 personer.

– Målet er at flest mulig våkner. Om det kommer 4, 400, 4000 eller 40 000 spiller ingen rolle. Det viktigste er at vi bruker ytrings- og meningsfriheten, sa Nader Eide.

Drøyt 150 personer møtte opp utenfor Stortinget søndag.
Drøyt 150 personer møtte opp utenfor Stortinget søndag. Foto: Fredrik Hagen / NTB

– Hvorfor har du lagt ut innlegg i sosiale medier der du sier at pandemien er en bløff og at munnbind ikke virker?

– Det er ganske enkelt. Hvis man ser hva maskene er produsert for, hva formålet var og sammensetningen av maskene. Da vil du se at masker ikke virker. De er laget for å stoppe bakterielt infeksjon – ikke virus. Bakterier er ganske mange ganger større enn virus, svarer Eide.

Han vil derimot ikke svare på hvorfor han har kalt pandemien en bløff og en planlagt pandemi, og viser til at andre da bare vil kalle det konspirasjonsteorier.

Faktisk.no har tidligere sett på hva forskningen sier om både medisinske og ikke-medisinske munnbind. Da fant de at mye tyder på at munnbind har en smittereduserende effekt også mot virus.

Samler støtte i Facebook-grupper

Eide driver selv en Facebook-gruppe. Gruppen har et munnbind bak forbudsskilt som logo. I gruppebeskrivelsen gjentas mye av det samme budskapet som demonstrasjonen, og gruppen har rundt 600 medlemmer.

Informasjonen om demonstrasjonen spres dog ikke bare i denne gruppen.

Slik delte en bruker i en av gruppene bilde av seg selv fra landskamp på Ullevaal stadion – iført et munnbind med påskrift som protest.
Slik delte en bruker i en av gruppene bilde av seg selv fra landskamp på Ullevaal stadion – iført et munnbind med påskrift som protest.

Faktisk.no har de siste ukene sett hvordan flere ulike Facebook-grupper med motstand mot myndighetenes smitteverntiltak har vokst raskt.

Spesielt én gruppe vokste svært raskt. På rundt en uke hadde gruppen nådd over 5000 medlemmer. Gruppen har nå over 8000 medlemmer – drøye tre uker etter at den ble opprettet.

Gruppen fronter et budskap om at myndighetenes tiltak er mer inngripende enn nødvendig for å håndtere koronaviruset, som sammenlignes med influensa:

«Globalt har viruset tatt livet av nøyaktig like mange som influensa dreper hvert år.»

At koronaviruset ikke skal være farligere enn vanlig sesonginfluensa, har Faktisk.no tidligere sjekket til å være helt feil.

Medlemmer av gruppen har også stolt delt bilder av seg selv iført munnbind med påskriften HOAX under landskamp i fotball på Ullevål stadion i uken som har gått.

– Alltid fare for at flere blir lei

Helsemyndighetene følger med på diskusjonene og utviklingen i tillit til myndighetenes håndtering.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier til TV 2 at han synes det er fint at folk bruker ytringsfriheten, og at vi diskuterer alle sider ved pandemien og håndteringen av den. Han sier at han ikke nødvendigvis støtter budskapet til demonstrasjonen i Oslo søndag.

– Er du redd for at misnøyen mot tiltakene skal vokse?

– Det er alltid en fare for at flere vil bli lei av dette vi står i og at misnøyen vil vokse, men da tror jeg veldig mange også husker på at det er en grunn til at vi har så lite tiltak og smitte som vi har i Norge fordi folk er flinke til å rette seg etter de tiltake vi har, sier Nakstad og fortsetter:

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er mest opptatt av at smitteverntiltakene følges.
Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er mest opptatt av at smitteverntiltakene følges.

– Utenfor landets grenser er det en helt annen situasjon. Vi ønsker ikke å komme i den situasjonen i Norge, og derfor må vi fortsatt ha noen tiltak.

Neste uke kommer regjeringen til å innføre ytterligere tiltak som følge av smitteøkningen.

Tiltakene vil gå på at etterlevelsen av tiltakene skal bli bedre og spisse tiltakene mot miljøer og geografiske områder.

Hvilke konkrete tiltak som kan bli innført, ønsker ikke Nakstad å kommentere søndag.

TV 2 erfarer at regjeringen og byrådslederne i Oslo og Bergen vurderer tiltak som dreier seg om færre på besøk hjemme, munnbind-påbud på kjøpesentre og avlyste bryllup og konfirmasjoner.

– Det vil ikke bli komme brede tiltak for hele landet. Det er noen kommuner som ikke har hatt smitte i det hele tatt, sier Nakstad.

Relatert