Sammenlagtleder Wilco Kelderman og resten av feltet ble møtt av rufsete vær fredag. Foto: Luca Bettini
Sammenlagtleder Wilco Kelderman og resten av feltet ble møtt av rufsete vær fredag. Foto: Luca Bettini

Giro-kaos - måtte lytte til rytternes krav

Det oppsto fullt kaos foran fredagens etappe i Giro d'Italia. Etappen ble kortet ned som følge av at rytterne nektet å sykle hele distansen.

Det melder sykkelnettstedet cyclingnews.com. Beslutningen bekreftes også av en rekke av lagene som deltar, blant dem Astana.

Fredagens etappe fra Morbegno til Asti var i utgangspunktet 258 kilometer lang. Allerede torsdag tok imidlertid flere ryttere til orde for at lengden ble for voldsom på tampen av et langt ritt og i kjølvannet av flere andre brutale etapper.

Diskusjonene fortsatte før den oppsatte starten fredag, og til slutt bøyde arrangørene av for presset. Nå er det besluttet at rytterne kjøres i buss til et nytt startsted atskillig nærmere målgangen i Asti.

Nyhetsbyrået AFP meldte også at et voldsomt langvarig regnskyll hadde bidratt til å stoppe rytterne fredag. Rytterne startet etappen tilnærmet til oppsatt tid i Morbegno. Etter 45 minutter på sykkelsetet i øsende regnvær kom beskjeden om at etappen endres. Dermed stanset hele feltet for å vente på at lagbussene skulle plukke dem opp.

Dersom rytterne skulle syklet den opprinnelige distansen, ville det betydd en dag med sju timer på landeveien i svært dårlig vær. Hensynet til rytternes helse oppgis å være en viktig faktor bak beslutningen om å korte ned dagen.

En ødelagt bro gjorde at fredagens etappe på kort varsel ble forlenget med fem kilometer og i utgangspunktet skulle være på hele 258 kilometer.

Da etappen kom i gang, var det Josef Cerny fra CCC-laget som var sterkest. Han syklet de siste 22 kilometerne alene i front og vant etappen. Det er den tsjekkiske 27-åringens største triumf.

Han vant en historisk kort etappe på bare 124 kilometer etter at rytterprotesten tvang arrangøren til å bøye av og kraftig korte inn.

Et brudd på 14 ryttere la hovedfeltet med alle de beste i sammendraget langt bak seg. 22 kilometer før mål stakk Cerny alene og skaffet seg en betydelig luke. De fleste trodde at det var for langt igjen til mål og at han ville bli kjørt inn, men han seiret 18 sekunder foran Victor Campenaerts.

Cerny har meritter som banerytter og tempospesialist, og han hadde krefter til å holde unna for forfølgerne i regnet og kulda.

(©NTB)

Relatert