ADVARER: Nigerias president Muhammadu Buhari talte torsdag til folket om uroen i landet. Han advarte demonstranter mot å undergrave landets sikkerhet og omtalte ikke direkte at nigeriansk politi og soldater tirsdag skjøt og drepte tolv fredelige demonstranter.
ADVARER: Nigerias president Muhammadu Buhari talte torsdag til folket om uroen i landet. Han advarte demonstranter mot å undergrave landets sikkerhet og omtalte ikke direkte at nigeriansk politi og soldater tirsdag skjøt og drepte tolv fredelige demonstranter. Foto: Bayo Omoboriowo / Nigeria State House via AP / NTB

Presidenten advarer demonstranter etter opptøyer

Nigerias president ber om en slutt på opptøyene i landet, men unngår å nevne at politiet og hæren har åpnet ild mot og drept flere demonstranter.

Den afrikanske union (AU) og FN er blant dem som har fordømt voldsbruken, etter at Amnesty International opplyste at minst tolv personer ble drept av nigerianske soldater og politi som slo hardt ned på demonstrasjoner mot politivold og sosial urettferdighet i Lagos tirsdag.

I Lagos, landets hovedstad og Afrikas største by, har det siden vært flere skyteepisoder og plyndring av butikker. I tillegg har det blitt satt fyr på et fengsel.

I en tale torsdag advarte president Muhammadu Buhari demonstranter mot å «undergrave den nasjonale sikkerheten». Det var hans første tale til folket siden tirsdagens sammenstøt, som han ikke omtalte direkte.

De landsomfattende demonstrasjonene mot den forhatte politienheten Special Anti-Robbery Squad (Sars) begynte 8. september og har siden vokst dramatisk.
De landsomfattende demonstrasjonene mot den forhatte politienheten Special Anti-Robbery Squad (Sars) begynte 8. september og har siden vokst dramatisk. Foto: Afolabi Sotunde/ Reuters

I stedet la han skylda på oppviglere som ifølge ham har «kapret og villedet» protestbevegelsen.

– Under ingen omstendigheter vil dette bli tillatt, la han til.

Ifølge Amnesty har minst 56 mennesker blitt drept i demonstrasjoner over hele landet de siste 14 dagene.

USA, AU, EU og Storbritannia er blant dem som har kritisert myndighetene for den overdrevne voldsbruken. Buhari har avvist alle internasjonale irettesettelser.

De landsomfattende demonstrasjonene mot den forhatte politienheten Special Anti-Robbery Squad (Sars) begynte 8. september og har siden vokst dramatisk.

Relatert