– Vi er så splittet akkurat nå

NASHVILLE (TV 2): Rasespørsmålet er en svært viktig sak i den amerikanske valgkampen. – Vi har ikke blitt behandlet likt så lenge jeg har vært i live, sier Nancy Patton.

Da George Floyd ble drept av en politimann i Minneapolis i mai førte det til noen av de største demonstrasjonene i amerikanske storbyer på flere tiår.

I Nashville er nesten en tredjedel av innbyggerne afro-amerikanske. Utenfor stemmelokalet ved Friendship Baptist Church nord i byen treffer TV 2 Nancy Patton. Hun har nettopp forhåndsstemt sammen med barnebarnet Tyshaun Segine.

– Jeg føler at alle har krav på like rettigheter uansett hva slags hudfarge du har. Vi har ikke blitt behandlet likt så lenge jeg har vært i live, sier Patton.

Barnebarnet Tyshaun Segine sier utdanning og rasespørsmål er de to viktigste tingene for ham i valgkampen. Han håper på en bedre fremtid for sønnen.

– Jeg er bare 28 år, og jeg må oppdra min åtte år gamle sønn i denne verdenen. Jeg håper at han kan bli vurdert for den han er, og ikke hudfargen hans, sier Segine.

De vil begge følge med på debatten i kveld selv om de allerede har avlagt stemme.

– Jeg håper de vil snakke om hvordan de skal samle landet, for vi er så splittet akkurat nå, sier Segine.

– Fulgt med på alt

Den brutale videoen av drapet på George Floyd førte til demonstrasjoner over hele landet. I noen byer, som Portland i Oregon, har det vært sammenstøt mellom aktivister fra ytre høyre og ytre venstre.

Støtten til Black Lives Matter-bevegelsen gikk opp dramatisk i sommer, men har nå gått litt tilbake. Ifølge Pew Research sa 67 prosent av amerikanere i juni at de støttet bevegelsen. Nå er det 55 prosent.

Støtten har gått mest ned blant hvite amerikanere, men den er fortsatt skyhøy blant afro-amerikanere.

– Siden jeg er en svart mann så har jeg fulgt med på alt. Folk vet om George Floyd, men her i Nashville har vi også hatt en hendelse med en mann som het Daniel Hambrick. Black Lives Matter er noe jeg tar veldig seriøst, sier Ezzard Dobbins til TV 2.

– Bryr seg ikke

Hambrick var en 25 år gammel afro-amerikansk mann som ble skutt av Andrew Delke, en hvit politimann, i Nashville i 2018. Rettsaken mot Delke skal etter planen starte i februar neste år.

Dobbins er ikke sikker på at alle amerikanere har fått et nytt syn på politivold mot afro-amerikanere etter Black Lives Matter-demonstrasjonene i sommer.

– Det er 50-50. Noen har fått det, og andre bare bryr seg ikke, sier han.

Han håper vinneren av presidentvalget i november ikke bare kommer med tomme løfter.

– Uansett hvem som vinner så håper jeg at vi vil få se handlinger, og ikke bare prat, sier han.

Dype røtter

April Williams er sykepleier, og har jobbet med koronavirusofre gjennom pandemien. Hun er oppgitt fordi så mange i Tennessee nekter å gå med munnbind.

– Det har vært veldig tøft. Det er mange her som sier at munnbind ikke hjelper. Jeg mener det hjelper, sier hun.

Hun sier hun ikke har deltatt på Black Lives Matter-demonstrasjoner fordi hun er bekymret for mangelen på avstand mellom demonstrantene, og fordi hun har mange venner som jobber i politiet.

Williams himler med øynene når hun tenker på hva slags debatt Biden og Trump kommer til å ha om rasisme.

– Jeg tror det er et problem med dype røtter. Det kommer ikke til å bli løst i løpet av en debatt, sier hun.

– Den minst rasistiske personen

Omfattende demonstrasjoner mot rasisme og politivold har preget USA det siste halvåret, og rase i USA ble som ventet et tema i nattens debatt. Biden anklaget Trump for å føre til økt splittelse i USA.

– Det er institusjonell rasisme i USA. Vi har hele tiden beveget oss fra et ekskluderende samfunn mot et inkluderende samfunn. Dette er den første presidenten som har sagt 'Det må vi få en slutt på', sa Biden,

Trump svarte med å angripe Bidens kontroversielle justisreform fra 1994, som disproporsjonalt gikk ut over afroamerikanske unge menn.

– Jeg er den minst rasistiske personen i dette rommet. Ingen president, kanskje med unntak av Abraham Lincoln, har gjort mer for afroamerikanere enn meg, hevdet Trump.

Sammenlikningen fikk demokraten til å fnyse:

– «Abraham Lincoln» her borte er en av de mest rasistiske presidentene vi har hatt i moderne historie, hevdet Biden.

Relatert