KANDIDAT: Amy Coney Barrett er godkjent av justiskomiteen i Senatet som ny høyesterettsdommer. Dermed skal saken avgjøres av Senatet i plenum. Foto: Erin Schaff-Pool/Getty Images)
KANDIDAT: Amy Coney Barrett er godkjent av justiskomiteen i Senatet som ny høyesterettsdommer. Dermed skal saken avgjøres av Senatet i plenum. Foto: Erin Schaff-Pool/Getty Images)

Barrett godkjent av komité i Senatet

Justiskomiteen i Senatet i USA har godkjent Amy Coney Barrett som ny høyesterettsdommer. Demokratene i komiteen boikottet avstemningen.

Vedtaket torsdag betyr at saken sendes videre til behandling av Senatet i plenum.

Dermed ligger det an til at den endelige avstemningen om saken som ventet gjennomføres mandag.

Det er forventet at den republikanske majoriteten i Senatet vil godkjenne nominasjonen av Barrett.

Flertall

Utnevnelsen av 48 år gamle Barrett vil føre til at domstolen får et konservativt flertall på seks mot tre dommere. Dermed vil den konservative fløyen kunne dominere i mange år framover.

Demokratene har innstendig bedt Trump og republikanerne om å vente med utnevnelsen til etter presidentvalget, men uten resultat.

Boikott

Alle de ti demokratiske medlemmene i justiskomiteen boikottet avstemmingen. I protest hadde demokratene etterlatt plakater i setene sine, med bilder av mennesker som risikerer å miste egen helseforsikring dersom, Barack Obamas helsereform, ofte kalt «Obamacare», blir fjernet.

I løpet av høringsprosessen i justiskomiteen har demokratene hevdet at Barrett vil kjempe for å fjerne lovtillegget om Obamacare dersom hun blir høyesterettsdommer, det skriver NBC News.

Barrett er kjent som abortmotstander, og mange demokrater frykter at Barrett og resten av det konservative flertallet vil forby fri abort i USA.

– Det var deres valg å avstå fra å stemme. Vi kommer ikke til å tillate at de tar over komiteen, sa Lindsey Graha, leder i justiskomiteen.

Plassen i høyesterett ble ledig etter at den liberale høyesterettsdommeren Ruth Bader Ginsburg døde i september.

Relatert