OSLO 20070910: Fremskrittspartiets formann Siv Jensen feirer med et glass vin under partiets  valgvake i Wallmans Salonger i Oslo mandag kveld.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB .
Gardermoen  20180427.
Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet Sylvi Listhaug tar seg en røyk før Fremskrittspartiets landsmøte fredag.

Foto: Heiko Junge / NTB
VIN OG RØYK: Siv Jensen og Sylvi Listhaug vil senke avgiftene på alkohol og tobakk. Foto: NTB Scanpix

Se regningen: Så mye koster Frps avgiftskutt på øl, vin og tobakk

Hvis Frp klarer å halvere antallet kvoteflyktninger til 1500, har partiet bare funnet penger til å betale for fem prosent av prislappen for å få avgiftene på øl og vin ned på svensk nivå.

Etter at de selv økte avgiftene i Norge med 6,3 milliarder kroner da de satt i regjering, har Frp nå lovet at de denne høsten skal få kuttet avgifter i forhandlingene om neste års statsbudsjett.

Et av hovedkravene Frp har inn i forhandlingene med regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre er at avgiftene på grensehandelsvarer som tobakk, vin og øl må kuttes.

Et annet krav er å kutte i antallet kvoteflyktninger.

Koster milliarder

Finansdepartementet har nå regnet ut hvor mye det vil koste å senke avgiftene på øl og vin til svensk, dansk og finsk nivå. I tillegg har departementet regnet ut hva det vil koste å redusere avgiftene på snus til svensk nivå.

Slik ser Frp-regningen ut:

  • Svensk nivå på vin og øl vil årlig koste 5,75 milliarder kroner.
  • Finsk nivå på vin og øl vil årlig koste 2,3 milliarder kroner.
  • Dansk nivå på vin og øl vil årlig koste 8,6 milliarder kroner.

Avgiftene på alkohol varierer sterkt mellom de nordiske landene. En liter øl er avgiftsbelagt med henholdsvis 9,64 kr (Sverige), 3,29 kr (Danmark), 18,38 kr (Finland) og 23,63 kr (Norge).

Store nordiske forskjeller

En liter vin er avgiftsbelagt med henholdsvis 26,58 kr (Sverige), 16,18 kr (Danmark), 42,54 kr (Finland) og 63,48 kr (Norge).

Snus er avgiftsbelagt med 0,46 kroner per gram i Sverige og 1,13 kroner per gram i Norge.

Dersom Frp får regjeringen med på å kutte tobakkavgiftene med 25 prosent, så er det en kostnad på hele 1,5 milliarder kroner.

Det er like mye penger som Frp årlig har tatt inn i den nye flypassasjeravgiften de innførte fra 2016.

Lite å spare på kvoteflyktninger

Foran høstens budsjettforhandlinger har Frp også lansert et krav om å kutte i antallet kvoteflyktninger. Finansdepartementet har også regnet på effekten av dette.

Beregningene viser at en halvering av antallet kvoteflyktninger fra dagens 3000 til 1500 bare vil spare norske skattebetalere for skarve 329 millioner kroner - det dekker ikke mer enn snaut fem prosent av kostnaden av å kutte avgiftene til svensk nivå.

På den andre siden har Frp også lansert krav om å kutte bistanden fra dagens 1 prosent av brutto nasjonalinntekt til 0,7 prosent. Det vil utgjøre rundt 11,4 milliarder kroner.

– Koronastengte grenser viser hvilke muligheter det ligger i å flytte grensehandelen hjem. Når folk handlet her hjemme ga det tusenvis av nye arbeidsplasser i dagligvaresektoren. Når grensene åpner igjen vil grensehandelen øke, om vi ikke reduserer avgifter kraftig. Vi vil slutte å sponse svenske kjøpmenn. Derfor vil Frp senke avgifter på grensehandelsvarer slik at folk kan kjøpe varene billigere i Norge, sier Sylvi Listhaug til TV 2.

Relatert