SNAKKER UT: Lars Lagerbäck snakker ut om Sørloth-saken.
SNAKKER UT: Lars Lagerbäck snakker ut om Sørloth-saken. Foto: Vadim Ghirda

Lagerbäck om Sørloth-saken: – Aldri opplevd noe lignende

Lars Lagerbäck reagerer kraftig på krangelen som oppsto med Alexander Sørloth etter EM-omspillskampen mot Serbia. Han tar samtidig også noe selvkritikk.

Lagerbäck kommenterer nå for første gang disputten som oppsto med landslagsspiss Sørloth underveis i den siste landslagssamlingen.

Sørloth skal ha diskutert høylytt med landslagssjefen fordi han var kritisk til Norges spillestil og tilnærmingen til kampen Norge tapte 1-2. Det var VG som først omtalte det som skal ha vært en ordveksling med høy temperatur.

Nå forteller landslagssjef Lagerbäck sin versjon.

– Jeg tåler godt at det er uenigheter om fotballfaglige spørsmål. Alexander kom imidlertid med flere anklager som ikke omhandlet hvordan vi spiller fotball, men som gikk på at Per Joar Hansen og jeg var inkompetente som trenere både leder- og fotballmessig, sier svensken i en pressemelding fra NFF.

– Etter 30 år i internasjonal fotball har jeg aldri opplevd at spillere har gått over grensen på denne måten. Jeg har hatt mange fotballdiskusjoner med spillere som har vært faktabaserte og handlet om fotball. Men aldri noe som har vært i nærheten av dette, fortsetter han.

Tar selvkritikk

Lagerbäck er samtidig selvkritisk med tanke på at han refererte til en tidligere kamp mot Kypros i diskusjonen med Sørloth.

– Mot slutten av møtet bestemte vi trenerne (Frode Grodås, Kenneth Wilsgaard, Per Joar Hansen og jeg), at vi skulle forlate rommet og la spillerne diskutere hvordan vi skal fungere i fremtiden. Da vi forlot rommet mistet jeg dessverre tålmodigheten. Da kom min uttalelse om Kypros og jeg påpekte: «Du var inte så kaxig för två år sedan i Cypern», sier Lagerbäck – og fortsetter:

– Dette ordvalget som kom etter en lang og opphetet diskusjon beklager jeg. Dette var et forsøk på å få Alexander til å forstå at han må tilpasse seg hvordan laget skal fungere. For meg handler dette om å skape en god prestasjonskultur.

Landslagssjefen peker samtidig på at konflikter ikke er helt uvanlig i et landslagsmiljø.

– I løpet av årene har jeg jobbet med fire forskjellige landslag, alle med samme lederfilosofi. Den er basert på at spillerne forstår hvorfor vi gjør som vi gjør, at alle tar et personlig ansvar for egne prestasjoner og landslagets prestasjoner på og utenfor banen. Samtidig er det ikke unaturlig at det i prestasjonskulturer oppstår konflikter, sier Lagerbäck i en pressemelding utsendte fra fotballforbundet.

- Vi har ikke vært i rommet, men basert på det som har kommet ut forstår jeg at spillerne er kritiske. Disse spillerne kommer fra klubber som er på høyt nivå. Lagerbäck har vært tro mot sitt system, noe som har fungert mot de svakere landslagene, og ikke mot de gode. Da må det være takhøyde for å komme med andre synspunkt. Det kan hende at spillerne har bedre løsning og da må være litt uenigheter for å komme fram til den beste løsningen, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

Feil

TV 2 har forsøkt å komme i kontakt med agent Mike Kjølø og Morten Wivestad, men de har ikke svart på TV 2s henvendelser.

– Alexander Sørloth selv ønsker ikke gi ytterligere kommentar til saken, sier landslaget medieansvarlige Svein Graff i pressemeldingen.

A-landslagets kapteinsteam Stefan Johansen, Omar Elabdellaoui og Joshua King kommenterer derimot episoden slik i onsdagens pressemelding fra NFF:

– Tapet for Serbia var smertefullt for både spillere og støtteapparatet. Det skal være høyt under taket, men i dette tilfellet gikk spilleren altfor langt og vi er glade for at han beklaget sin oppførsel overfor spillergruppa og støtteapparatet. Samtidig var referansen til Kypros-kampen unødvendig fra landslagssjefen, men vi forstår at han ble kraftig provosert, sier Stefan Johansen, Omar Elabdellaoui og Joshua King i pressemeldingen.

De tre utgjør kapteinsteamet på A-landslaget.

– Håper vi kan legge det bak oss

– Vi skal også være klar over at det er elitefotball vi jobber med. All elitevirksomhet handler om å vinne uansett om vi synes det er positivt eller negativt. Eller som Darwin uttrykte det: Det er den sterkeste og smarteste som overlever. Å tåle kritikk både som leder og spiller er en egenskap du må ha for å jobbe med eliteidrett. Spesielt når tolkningene som gjøres offentlig av dine handlinger ikke stemmer med virkeligheten, sier Lagerbäck.

– Kvelden ble avsluttet med at Per Joar Hansen, Stefan Johansen, Alexander og jeg snakket sammen og tok hverandre i hånden, og var enige om å legge saken bak oss. Jeg har alltid hatt som prinsipp å beskytte spillerne utad. Av hensyn til trenernes integritet og de anonyme kildene i VGs dekning måtte vi fravike dette prinsippet og kommentere hva som skjedde, svarer Lagerbäck.

På spillermøtet morgenen etter ba Alexander på eget initiativ om å få si noe i plenum. Da beklaget han overfor støtteapparatet og spillergruppa måten han opptrådde på kvelden før.

Lars Lagerbäck og Alexander Sørloth sammen på pressekonferanse på Ullevaal.
Lars Lagerbäck og Alexander Sørloth sammen på pressekonferanse på Ullevaal. Foto: Stian Lysberg Solum

– For landslagets beste håper Per Joar Hansen og jeg at Alexander lever opp til det vi ble enige om så vi kan legge dette bak oss. Nå kommer vi til å fokusere på de tre kommende landskampene i november, påpeker Lagerbäck.

Alexander Sørloth selv ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer i saken.

– Tenker at saken er ferdig

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen mener det må være takhøyde for at spillerne får lov til å stille spørsmål, samtidig som han tror både Lagerbäck og Sørloth vil si seg ferdig med saken.

– De har nok følt at feil bilde har kommet fram, basert på det som har skjedd. Og de følte nok at det var på tide å justere det bildet litt. Nå har begge sagt unnskyld og da tenker jeg at saken er fedig, og at det ikke kommer til å være mer fokus på det i tiden som kommer. Men jeg liker at spillerne stiller spøsmål, for de vi leverte mot Serbia var alt annet en godt nok, sier Mathisen.

Norge skal spille tre landskamper i november. disse går mot Israel (hjemme), Romania (borte) og Østerrike (borte).

Relatert