TESTSTASJON: I den nedlagte hallen til biltilsynet i Bergen har det vært drive- in korona-teststasjon.
TESTSTASJON: I den nedlagte hallen til biltilsynet i Bergen har det vært drive- in korona-teststasjon. Foto: Ingrid Fredriksen / TV 2

Teststasjon ble stengt - skal teste over 30 personer for helseskader

En korona-teststasjon i Bergen ble stengt da ansatte ble dårlig og målere viste for høy konsentrasjon av kullos. Nå skal legevakten teste alle ansatte på teststasjonen for helseskader.

I 11-tiden ble teststasjonen på Spelhaugen i Bergen stengt etter at ansatte hadde følt seg dårlig.

– De meldte om symptomer i dag tidlig. Kvalme, hodepine, svimmelhet og lett forvirring, sier Dagrun Linchausen, sjef på legevakten i Bergen.

Fire personer ble sendt til legevakten for sjekk, men har det etter forholdene bra. Ytterligere åtte personer som har vært på jobb er kalt inn til sjekk.

HALL: I den nedlagte hallen til biltilsynet i Bergen er det opprettet en midlertidig teststasjon for korona.
HALL: I den nedlagte hallen til biltilsynet i Bergen er det opprettet en midlertidig teststasjon for korona. Foto: Ingrid Fredriksen

Rundt klokken 13 opplyser Linchausen til TV 2 at det er besluttet å innkalle alle ansatte på teststasjonen, rundt 30-40 personer, til tester på legevakten.

–Nå skal vi innkalle alle sammen for å se at noen ikke har fått helseskader av dette, sier Linchausen til TV 2.

- Hvilke tester skal dere ta?

- Vi tar en blodprøve som kalles for blodgass, og da måler vi hvor mye kullos som binder seg til de røde blodlegemene. Det som skjer ved kullosforgiftning er at kullosen binder seg til de røde blodlegemene, og forhindrer at oksygen blir fraktet rundt i kroppen. Vi måler også at ikke cellene har tatt skade av dette.

De ansatte som hadde symptomer har allerede vært inne til sjekk, og de er i god form, ifølge legevakten.

Målerne slo ut

Teststasjonen er en såkalt drive-in teststasjon, der folk kan sitte i bilene og bli testet for korona. Stasjonen ble satt opp for å ta unna det voldsomme testtrykket etter en stor smittebølge i Bergen.

Alle ansatte på teststasjonen har på seg målere som slår ut når det er for mye kullos i luften - fordi kullosforgiftning kan være svært farlig.

I dag slo målerne ut.

- Hvordan kan sånne ting skje?

KAPASITET: Dagrun Linchausen, lege og leder på Bergen legevakt, sier at alle som vil teste seg må ringe callsenteret.
KAPASITET: Dagrun Linchausen, lege og leder på Bergen legevakt, sier at alle som vil teste seg må ringe callsenteret. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

- Det lurer vi også på. Det vi oppdaget i dag var at ventilasjonsanlegget ikke var slått på, selv om vi hadde slått det på. Det er en mulig årsak, men det kan være flere, sier Linchausen.

Teststasjonen holdes stengt

Da teststasjonen på Spelhaugen ble stengt, sto det rundt 300 biler i kø, får TV 2 opplyst. Selv om teststasjonen på Spelhaugen er stengt er det fortsatt mulig å teste seg på Bergen legevakt.

– Vi har i utgangspunktet mye ledig kapasitet på legevakten, sier legevaktsjef Dagrun Linchausen.

Kommunen kommer med mer informasjon når teststasjonen kan gjenåpnes.