Kosttilskudd som lover bedre hukommelse refses: – Kynisk å utnytte folk

TV 2 HJELPER DEG: Kosttilskudd med L-Serin hevder å gi hjernen næring. – Kynisk å utnytte folks svake situasjon, sier overlege.

– Jeg kunne ikke akseptere at det ikke fantes en løsning, forteller Hildegunn Fredheim.

Da samboeren hennes Jannicke Granrud fikk alzheimerdiagnose i ung alder, ønsket Fredheim å finne en kur.

– Da jeg googlet for å finne informasjon, så dukket det opp masse kosttilskudd som skulle gi bedre hukommelse eller kurere Alzheimers, sier Fredheim.

Se TV 2 hjelper deg gratis på Sumo.

ØNSKET KUR: Jannicke Granrud og Hildegunn Fredheim håpet svaret lå i en pille.
ØNSKET KUR: Jannicke Granrud og Hildegunn Fredheim håpet svaret lå i en pille. Foto: TV 2 hjelper deg

Lover mye

Tre produkter som lover å gi næring til hjernen og forbedre hukommelsen er kosttilskuddene VitaSerin, L-Serin Hjerne og L-Serin Hukommelse. De inneholder alle lik mengde av aminosyren L-Serin. Et månedsforbruk koster mellom 189 og 199 kroner.

– Alt som gir en eller annen type håp klamrer man seg jo til, og det tror jeg også de som selger disse pillene vet, sier Fredheim.

Skuffelsen ble derfor stor da samboerparet forhørte seg om pillenes effekt. Svaret fra overlege Peter Bekkhus-Wetterberg ved Hukommelsesklinikken på Ullevål sykehus var nedslående.

– Jeg får ofte pasienter som kommer til meg med annonser og reklame for disse produktene som blir både lei seg og sinte når jeg ikke er like entusiastisk som dem. Jeg vet jo at det ikke finnes holdepunkter for at pillene forbedrer hukommelsen, forteller Bekkhus-Wetterberg.

Produsentene på sin side viser til forskning på ingrediensenes effekt på blant annet hukommelse.

Se hva firmaene svarer nederst.

Folk er desperate

– Mange får en sykdom som det ikke går an å kurere, og det finnes ingen effektive medisiner, så det er klart de er desperate. Det er veldig kynisk å utnytte folks svake situasjon på den måten, sier Bekkhus-Wetterberg.

Så hva er det egentlig i disse pillene? Professor i molekylær ernæring, Bjørn Steen Skålhegg, ved Universitetet i Oslo har tatt en titt på de tre produktene VitaSerin, L-Serin Hjerne og L-Serin Hukommelse.

– Disse pakkene inneholder aminosyren L-Serin samt vitaminer som du får rikelig i deg gjennom maten du spiser daglig, forklarer Steen Skålhegg.

Ifølge Steen Skålhegg finnes det i dag ingen kjente stoffer som gir god hukommelse.

Ikke et legemiddel

– Det klareste tegnet på at dette ikke virker er at disse pillene ikke selges på apotek. Dette er kategorisert som mat, og ikke et legemiddel, sier Steen Skålhegg.

Jannicke Granrud er ærlig på at hun tidligere har tatt kosttilskudd, men vet at diagnosen hun har fått er livsvarig og ikke kan fikses med noen piller.

– Jeg vet at det ikke finnes en kur, og jeg tror heller ikke det kommer i min levetid. Så nå ønsker jeg bare å ha en vanlig hverdag og leve som alle andre, avslutter Granrud.

Hva firmaene svarer TV 2 hjelper deg kan du lese i boksen under.

AMINOSYRE: Disse pillene inneholder lik mengde L-Serin.
AMINOSYRE: Disse pillene inneholder lik mengde L-Serin. Foto: TV 2 hjelper deg

Slik svarer firmaene:

Pharma Norge AS som selger L-Serin Hukommelse skriver til TV 2 hjelper deg:

– Det er unaturlig å kategorisk avvise at L-Serin ikke har effekt på hjernen og hukommelsen så lenge det finnes godkjent forskning og dokumentasjon på ingrediensnivå som beviser positiv effekt på den kognitive funksjon som et hele, samt en pågående studie om sammenhengen mellom l-serin og Alzheimer. L-SERIN Hukommelse er ikke et legemiddel, men et forskningsbasert kost- og ernæringstilskudd (næringsmiddel), som inneholder ingredienser med beviselige, dokumenterte og godkjente positive helsegevinster for hjernen og hukommelsen.

NaturaMed Pharma AS, som selger VitaSerin, sier at de som spiser variert, trener og ellers er helt sunne og friske ofte ikke behøver ekstra tilskudd. Videre skriver de:

– Derimot kan det være grupper av befolkningen som ikke spiser variert, som har utviklet et annet type kosthold enn det befolkningen tradisjonelt har hatt (flere veganere, forbruket av melk og fisk har gått ned o.l.) som har redusert opptak, eller av andre grunner behøver å tilføre kostholdet et tilskudd. Vårt produkt ikke er et typisk l-serin-produkt slik enkelte andre aktører har, men et vitamin og mineral-supplement som også inneholder aminosyren l-serin.

L-Serin Norge som selger L-Serin Hjerne har ikke svart på TV 2 hjelper degs eposter. Kundeservice bekrefter likevel at ledelsen har sett epostene TV 2 hjelper deg har sendt dem.

Relatert