Derfor kan den nye regelen være en fordel for Donald Trump

Når Joe Biden og Donald Trump møtes til valgkampens siste debatt på torsdag, kan mikrofonene skrus av.

President Trump og presidentkandidat Biden møtes til sin siste TV-sendte debatt klokken 3 natt til fredag norsk tid. Debatten holdes i Nashville i Tennessee.

De nye reglene skal gi to minutter uavbrutt taletid til hver av kandidatene i starten av hvert segment. Trump og Biden skal innom i alt seks ulike temaer fordelt på 15 minutter lange bolker i den 90 minutter lange debatten.

Lyden blir derimot ikke skrudd av i den åpne debatten mellom Trump og Biden, men avbrytelser gir tapt taletid i den andre og siste presidentdebatten. Den forrige debatten mellom Trump og Biden var preget av konstante avbrytelser og mange avsporinger.

Vil ha en dannet debatt

Den uavhengige kommisjonen for presidentdebatten kunngjorde reglene natt til tirsdag, tre uker etter den kaotiske første debatten mellom de to kandidatene.

Den andre planlagte debatten ble erstattet av konkurrerende folkemøter da Trump nektet å debattere digitalt.

Den siste debatten vil være ansikt til ansikt med temaer som «rase i Amerika», klimaendringer og kampen mot covid-19-viruset.

– Kommisjonen håper at kandidatene vil respekterer hverandres tilmålte tid, noe som vil fremme en dannet debatt til fordel for TV-seerne, heter det i en uttalelse fra kommisjonen.

Trumps valgkampapparat har lagt press på kommisjonen for at den ikke skal endre reglene, mens Bidens folk har håpet på en debatt med mer orden.

– Fordel Trump

USA-kommentator og forfatter Thor Steinhovden tror først og fremst den nye regelendringen blir deilig for seerne.

– Den store utfordringen er at Trump må være litt mer forsiktig i sin tilnærming, og det har han også sagt at han vil gjøre. Jeg er glad for at kommisjonen gjør disse grepene, sier Steinhovden til TV 2.

Kommunikasjonsrådgiver og skribent for amerikanskpolitikk.no, Sigrid Rege Gårdsvoll tror den nye regelen kan være en fordel for Donald Trump.

– Før den forrige debatten vet vi at rådgiverne til Trump ba han om å holde tilbake, fordi avbrytelsene ikke så bra ut. For når Trump avbrøt, hjalp han Biden litt fordi han var på vei til å snakke seg litt ut på viddene. Så det kan være en fordel for Trump, sier Rege Gårdsvoll.

– Helt avgjørende

Med to uker igjen til valget sier Steinhovden at torsdagens debatt kan bli helt avgjørende.

– Debatten kan flytte velgere, fordi du har så mange velgere som følger med på ett tidspunkt. Du kan få en scene hvor Joe Biden ikke klarer å fremføre budskapet sitt eller han kan få et spørsmål om sønnen Hunter som han ikke klarer å svare på, sier Steinhovden.

Det er Rege Gårdsvoll også enig i.

– Jeg har vanskelig for å se for meg at det skal være politiske saker som gjør noe med retningen. Det som kan endre det nå, er hvis Biden også får korona, sier hun.

Reagerer på regelendring

Trumps valgkampsjef Bill Stepien reagerte med sinne på kunngjøringen fra debattkommisjonen.

– President Trump er forpliktet til å debattere med Joe Biden uavhengig av regelendringene i siste øyeblikk fra en forutinntatt kommisjons forsøk på å gi en fordel til dens foretrukne kandidat, sier Stepien i en uttalelse.

Stepien sier Trump kommer til å stille en rekke spørsmål om anklagene mot Bidens sønn Hunter. I en kontroversiell New York Post-artikkel hevdes det at Hunter Bidens PC skal implisere at faren er knyttet til en korrupsjonssak i Ukraina.

– Dersom ikke mediene stiller Joe Biden disse spørsmålene, vil presidenten gjøre det, og Biden kommer ikke til å få unnslippe, sier Stepien.

FBI etterforsker om eposter som knyttes til Joe Bidens sønn, er del av en russisk desinformasjonskampanje.

(©NTB/ TV 2)

Relatert