TILTALE: Assisterende riksadvokat John Demers.
TILTALE: Assisterende riksadvokat John Demers. Foto: Andrew Harnik

Seks russiske militære siktet i USA for flere hackerangrep

Det amerikanske justisdepartementet opplyser om at seks russiske militære har blitt siktet for å stå bak flere ulike hackerangrep, deriblant i forbindelse med OL i Pyongyang og det franske valget i 2017.

Ifølge tiltalen har hackerne spredt skadevare med mål om å påvirke flere stater, organer og arrangementer helt siden november i 2015 frem til oktober i 2019.

Alle de siktede tilhører det russiske etterretningsorganet GRU.

– Justisdepartementet har tiltalt disse russiske militære for å ha utført den mest destruktive og destabiliserende rekken med cyberangrep som noensinne har blitt tilskrevet en enkelt gruppe. Ingen nasjoner vil oppnå storhet når de oppfører seg på denne måten, sier assisterende statsadvokat John C. Demers.

Det franske valget i 2017 og OL i Pyongyang i 2018 skal ha vært blant målene for angrepene.

– Det finnes ingen andre land som har brukt sine cyber-kapabiliteter like ondsinnet eller like uansvarlig som Russland, og som med vilje har forårsaket enestående skade med mål om å selv oppnå små taktiske fordeler, sier Demers videre.

Departementet skriver at hackerne hadde som mål å påvirke, undergrave eller destabilisere flere stater, organer, bedrifter og arrangementer:

  • OL i Pyongyang i 2018: Spredning av mobilapplikasjoner med skadevare, rettet mot sørkoreanske innbyggere, olympiske utøvere, mesterskapets samarbeidspartnere, tilskuere og IOC-medlemmer.
  • Det franske valget i 2017: Spredning av falske kampanjer med mål om å skade Emmanuel Macrons valgkamp i forkant av det franske valget.
  • Den ukrainske regjeringen og Ukrainas infrastruktur: Fra desember i 2015 til desember i 2016 skal hackerne ha stått bak angrep mot Ukrainas kraftnett, samt angrep mot landets finansdepartement.
  • Etterforskning av Novitsjok-forgiftninger: Spredning av kampanjer med mål om å påvirke etterforskningen av nervegiftangrepet mot den tidligere agenten Sergej Skripal og datteren hans.
  • Georgiske selskap: Spredning av kampanjer med mål om å prege et stort georgisk medieselskap, og flere forsøk på å sørge for nedleggingen av flere georgiske nettsteder.
  • Infrastruktur og bedrifter: Gjennom bruk av skadevaren «NotPetya» angrep hackerne flere sykehus og helseinstitusjoner i Pennsylvania, et datterselskap av FedEx og en stor amerikansk legemiddelprodusent som skal ha blitt påført tap tilsvarende 1 milliard dollar som følge av angrepet.

Relatert