SNØ: Fra venstre ser man det nye biblioteket Deichman Bjørvika, Operaen og Munchmuseet. Kanskje er bygningene hvitdekt tirsdag morgen. Foto: Paul Kleiven / NTB
SNØ: Fra venstre ser man det nye biblioteket Deichman Bjørvika, Operaen og Munchmuseet. Kanskje er bygningene hvitdekt tirsdag morgen. Foto: Paul Kleiven / NTB

Nå kommer snøen til Sør-Norge

Temperaturen kryper ned mot null samtidig som det kommer nedbør. Det betyr at blant annet Oslo kan våkne til at det er hvitt ute tirsdag.

Det er under to uker til det offisielt er vinter, og denne uken får også folk som bor i lavlandet på Østlandet smake på hva årstiden fører med seg.

Natt til tirsdag og i løpet av tirsdag morgen kommer det nedbør over hele Sør-Norge sør for Stadt og Dovre.

Mens nedbøren på Vestlandet og i Agder hovedsakelig vil komme som regn, vil den komme som sludd og snø på Østlandet.

– Tirsdag morgen må man passe på kjøreforholdene. Snøgrensa er relativt lav, og det er meldt sludd og snø på store deler av Østlandet, advarer meteorolog Lillian Bergheim i StormGeo.

Farevarsel

Meteorologisk institutt har sendt ut fem farevarsler om snø. For områdene Østfold, Oslo, Akershus, Buskerud, Oppland og Hedmark opplyser instituttet at det ventes 5-15 cm snø i områder der alt kommer som snø.

Det er også utstedt farevarsel om snø i områdene Sogn og Fjordane, Vestfold og Telemark, Hordaland, Agder, Ryfylke og Dalane.

– Litt inn fra kysten på Østlandet kan dagen starte med sludd og snø før nedbøren går over til å bli regn etter hvert sør for Mjøsa, sier Bergheim til TV 2.

– Oslo kan våkne til snø og sludd, men mest trolig bare sludd, sier hun.

Bergheim sier at nedbøren som kommer i Hordaland, Agder og Rogaland, vil komme som snø over 300-500 meter.

I likhet med Oslo kan nedbøren i Telemark komme helt ned i lavlandet, og den kan komme allerede mandag kveld.

Snødag

Mens nedbøren sør for Mjøsa vil komme som regn utover dagen tirsdag, vil nedbøren nord for innsjøen komme som sludd og snø, opplyser Bergheim.

Det er meldt mildere vær på Sørlandet og Vestlandet utover dagen tirsdag, noe som betyr at snøgrensa kommer til å stige til nærmere 1000 meter.

Tirsdag ettermiddag er det ventet at snøgrensa på Østlandet kommer til å stige til 400-600 meter, sier meteorologen.

Best i nord

I Møre og Romsdal og Trøndelag kommer det til å være stort sett oppholdsvær tirsdag, før det skyer til i løpet av dagen. Lengst sør i Trøndelag vil det komme litt snø og sludd i løpet av tirsdag kveld.

Den landsdelen som kommer til å få best vær de neste dagene, er Nord-Norge.

– Det vil være oppholdsvær og perioder med sol i Nordland og Troms, og i Finnmark blir det enkelte snø- og sluddbyger i enkelte strøk, ellers blir det oppholdsvær tirsdag og onsdag, sier Bergheim.

Torsdag er det ventet sludd og snø i indre strøk av Nordland og Troms, også etter hvert på Finnmarksvidda. Mens i ytre strøk blir det oppholdsvær.

Nedbøren som ventes å gi snø i Nordland torsdag, trekker til Finnmark fredag.

10 grader

Utover uka er det ventet mildere vær, opp mot 10 grader, både på Vestlandet og Østlandet. Det betyr at nedbøren vil komme som regn og regnbyger onsdag og torsdag. Snøen blir altså ikke liggende lenge i lavlandet.

Sola returnerer imidlertid til Sør-Norge innen det blir helg og nedbøren har passert. Fredag er det nemlig meldt finvær igjen.

– Det kan imidlertid komme nedbør på Vestlandet fredag, men det er for tidlig å si noe om nå, sier Bergheim.

Relatert