Både Joe Biden og Donald Trumps valgkampapparat går målrettet til verks i Puerto Rico, hvor de øyner stort potensial for å sanke stemmer i en av delstatene på fastlandet.
Både Joe Biden og Donald Trumps valgkampapparat går målrettet til verks i Puerto Rico, hvor de øyner stort potensial for å sanke stemmer i en av delstatene på fastlandet. Foto: Carlos Giusti

Her kan befolkningen ikke stemme – likevel driver Trump og Biden intens valgkamp

Årsaken er at Puerto Rico har tett kontakt med en meget viktig gruppe mennesker.

Den siste tiden har valgkampapparatene til både USAs sittende president Donald Trump og utfordreren, demokraten Joe Biden, målrettet forsøkt å overbevise befolkningen på Puerto Rico om hvem av dem som er den beste kandidaten frem mot valget 3. november.

Det spesielle med dette grepet er at det ikke er mulig å sanke stemmer direkte her. Det amerikanske territoriet, som har nær 3,2 millioner innbyggere, har ikke representanter i den amerikanske kongressen, og befolkningen stemmer ikke i presidentvalget, selv om befolkningen har vært amerikanske borgere siden 1917.

– Sentral rolle

Likevel anser valgkampapparatene befolkningen her som viktige.

– Folk fra Puerto Rico vil spille en veldig sentral rolle i valget, sier Yadira Sánchez i gruppen Poder Latinx til ABC News.

Årsaken til valgkampene ser på øya som kritisk under årets valg er ifølge nyhetskanalen befolkningens nære forhold til en meget viktig velgergruppe på USAs fastland.

– Jeg stemmer for tre millioner Puerto Rico-beboere på øyen, inkludert min egen familie, sier Jerick Mediavilla, som er en av menneskene valgkampene ønsker å nå.

Han flyttet nemlig fra Puerto Rico til den sentrale vippestaten Florida for fire år siden, og bor nå i byen Orlando.

– Ingen stemme

– Puerto Rico har ingen stemme. Vår stemme er gjennom USA, sier han videre.

Ifølge ABC News bor det nær 1,2 millioner personer med bakgrunn fra Puerto Rico i Florida, og både republikanere og demokrater frir nå til disse, da også ved å drive valgkamp på øyen.

– Begge valgkampapparatene tror dette vil slå over på Florida, sier professor Carlos Suárez ved universitetet i Florida til ABC News.

– Stem på meg

Puerto Ricos guvernør erklærte nylig sin støtte til Trump etter at han lovet 121 milliarder kroner i ekstrastøtte til gjenoppbyggingen etter orkanen Maria.

– Jeg skal ikke si det beste, men jeg er nok det beste som noen gang har skjedd Puerto Rico. Du bør stemme på meg, Puerto Rico, uttalte Trump under et valgmøte i Florida nylig.

Biden på sin side har nylig gjort intervju med øyas største avis, som for første gang på 50 år har erklært støtte til en amerikansk presidentkandidat.

I 2016 vant president Trump Florida, og om han skal vinne valget 3. november må han i prinsippet få til dette igjen. Per nå er det dødt løp mellom kandidatene her, ifølge nyhetskanalen.

Relatert