UTSATT FOR RASISME: Vålerengas Ousmane Camara ble utsatt for rasistiske tilrop etter kampen mot Sandefjord. Her byttes han innpå som erstatter for Bård Finne i kampen mot Brann, tidligere i sesongen.
UTSATT FOR RASISME: Vålerengas Ousmane Camara ble utsatt for rasistiske tilrop etter kampen mot Sandefjord. Her byttes han innpå som erstatter for Bård Finne i kampen mot Brann, tidligere i sesongen. Foto: Marit Hommedal

Reagerer kraftig etter ny rasismesak

Vålerengas Ousmane Camara fikk rasistiske tilrop etter kampen mot Sandefjord søndag kveld.

Under den 21. runden av Eliteserien markerte samtlige klubber kampen mot rasisme i fotballen. Disse markeringene kom som en reaksjon til tilropene Kristiansunds Amahl Pellegrino ble utsatt for i kampen mot Aalesund i forrige runde.

Til tross for at klubbene i Eliteserien har tatt et tydelig standpunkt mot rasisme, ble Vålerenga-spiller Ousmane Camara utsatt for rasistiske bemerkninger fra tribunen, etter kampen mot Sandefjord.

– Det var en vakt som hadde kommet med rasistiske tilrop til Camara som spilte på høyrekanten. Vålerenga-benken og noen spillere hadde reagert på det. Så ble det bekreftet hva han sa, forteller daglig leder i Sandefjord, Espen Bugge Pettersen, til VG søndag kveld.

Vakten som gjorde tilropene, var en frivillig vakt som har vært knyttet til Sandefjord Fotball gjennom mange år. Vedkommende har erkjent hendelsen og vil bli utestengt fra klubbens arena for alltid.

– Det er totalt uakseptabelt. Jeg synes det er veldig bra og resolutt at de har valgt å utestenge vedkommende fra arenaen. Det er en veldig streng reaksjon, men å rope apekatt og lage slike lyder er totalt uakseptabelt i Norge, sier kulturminister Abid Raja (V) til TV 2.

Personen skal ha ropt «apekatt» til Camara.

– Vi er krystallklare på hva slags konsekvens det må gi. Som jeg sa: Denne personen får ikke komme inn på våre arenaer igjen. Verken som vakt eller tilskuer, sier Bugge Pettersen.

– Om de kan lære hate, kan de lære å elske

Camara la søndag kveld ut et bilde på Instagram som viste det norske flagget med følgende kommentar:

– Ingen hater andre mennesker på grunn av hudfarge, bakgrunn eller religion når de blir født. Mennesker må lære å hate, og om de kan lære å hate, kan de lære å elske. Kjærlighet kommer mer naturlig til hjertet enn det motsatte, skriver han – et kjent sitat fra Nelson Mandela.

Han bruker også emneknaggen #stopprasisme.

Søndagens hendelse kom få dager etter at norsk idrett, med toppfotballen i spissen, lanserte en ny kampanje mot rasisme. Alle spillerne hadde i helgen på seg et rødt armbånd med den hvite påskriften «#Stopp».

Reaksjoner på sosiale medier

Flere supportere og spillere har reagert sterkt på hendelsen og uttrykt avsky på sosiale medier.

Amahl Pellegrino, som nylig har blitt utsatt for rasistiske tilrop selv, gikk ut på Twitter etter uttalelsene til Bugge Pettersen.

– Espen Bugge Pettersen, sportsdirektør med store bokstaver. Da har vi lært, og nå er endelig lista lagt!!, skrev Pellegrino, sammen med en støtteerklæring til Ousmane Camara.

VIF-kaptein Jonatan Tollås Nation la ut et bilde på sin Instagram-konto. Bildet viser Vålerenga-spillerne som holder opp plakater med slagordet #STOPPRASISMEN.

– Deilig med 3 poeng, men vi tapte den viktigste kampen i dag, skrev Tollås Nation sammen med bildet.

Også Norges Fotballforbund og flere klubber i Eliteserien og OBOS-serien har publisert sin støtte til kampen mot rasisme på sine sosiale medier.

Relatert