REGN: Bildet til venstre viser hvor StormGeo forventer nedbør tirsdag kl 11. Bildet til høyre illustrerer samlet nedbørsmengde fram til onsdag klokken 14.
REGN: Bildet til venstre viser hvor StormGeo forventer nedbør tirsdag kl 11. Bildet til høyre illustrerer samlet nedbørsmengde fram til onsdag klokken 14. Foto: StormGeo

Én del av landet kan juble – den andre får det vått

Noen er mer heldige med været enn andre den kommende uka. Meteorologen kommer med en klar oppfordring til enkelte deler av landet om å skifte til vinterdekk på bilen.

De siste ukene har mange kjent på temperaturene at det nærmer seg vinter, og på fjellet har snøen allerede lavet ned.

– Det har kommet mye snø i indre og høyere strøk av Møre og Romsdal og Trøndelag. Med 30-40 centimeter snø det siste døgnet, går det an å ta fram skiene, sier meteorolog Olav Krogsæter i StormGeo.

Lenger ned i landet kommer nedbøren som sludd, og i lavlandet som regn.

– I kyststrøkene kommer det ikke snø med det første, sier Krogsæter.

Vinter og snø venter altså litt med å melde sin ankomst over hele landet.

Vanskelige kjøreforhold

På mandag fortsetter bygeværet i Midt-Norge, som vil gi enda mer snø i indre strøk. I Sør-Norge, som omfatter Vestlandet, Sørlandet og Østlandet, starter mandagen med ganske bra vær.

– Men så skyer det til utover dagen. Fra mandag ettermiddag og hele tirsdag blir det mye regn i Sør-Norge, sier Krogsæter.

I deler av Agder ventes det opp mot 60-80 millimeter med nedbør i løpet av mandag og tirsdag. Indre Agder og indre Telemark kan få opp mot 10 centimeter snø i løpet av mandag ettermiddag og kveld.

– Dette vil gi vanskelige kjøreforhold i indre områder i Innlandet, Agder, Viken og Vestfold og Telemark. De som bor i de områdene, bør skifte til vinterdekk med en gang, oppfordrer meteorologen.

Søndag er det meldt om en rekke ulykker rundt omkring i landet. Det er meldt om glatte veier blant annet i Møre og Romsdal, Trøndelag og Finnmark.

Søndag morgen ble en mann sendt på sykehus etter etter at en bil kjørte av veien og ble liggende på taket i Stranda kommune i Møre og Romsdal. Som følge av ulykken gikk politiet ut og advarte mot glatte veier i området.

I Kirkenes rykket nødetatene ut etter at en bil kjørte av veien på E6. Sjåføren kom uskadd fra hendelsen, men politiet opprettet anmeldelse og beslagla sjåførens førerkort ettersom bilen ikke hadde vinterdekk.

– Skikkelige gråværsdager

Sør i Rogaland ventes det 30-40 millimeter regn mandag ettermiddag. Regnet trekker nordover til Bergen på kvelden.

– Mandag og tirsdag blir skikkelige gråværsdager i sørlige Sør-Norge, sier Krogsæter.

På onsdag er det den samme tendensen, med nedbøren avtar noe på Østlandet. Da er det Vestland som trolig får mest nedbør, med 30-60 millimeter.

Det er altså ikke mye å glede seg over i Sør-Norge de første dagene den kommende uka. I Nord-Norge er det derimot bedre utsikter.

Finværet kan holde seg til helgen

Været nordlendingene kan vente seg de neste dagene beskrives som halvskyet til lettskyet pen vær, og de kan dermed juble over å være de desiderte værvinnerne i landet.

– I Nord-Norge blir det ganske fint vær fra mandag til onsdag. Det vil kanskje bare komme noen sluddbyger av og til på Finnmarkskysten. Finværet holder seg muligens helt til neste helg, sier Krogsæter.

Temperaturene vil være 1-4 grader ved kysten og mellom -3 og +2 i indre strøk, kanskje enda lavere på Finnmarksvidda.

– Det er Sør-Norge som får mesteparten av været og mest nedbør de neste dagene, mens det blir ganske bra i nord, sier Krogsæter.

Relatert