Elleve pågrepet etter halshugging av læreren Samuel (47)

CONFLANS/OSLO (TV 2): Samuel Paty (47) var blitt truet på nett etter å ha vist frem Muhammed-tegninger i undervisningen.

En ellevte person ble søndag morgen pågrepet av politiet etter at historielæreren Samuel Paty (47) fikk halsen skåret over i en Paris-forstad fredag, melder Le Parisien og Le Figaro.

Blant de elleve pågrepne er en kjent islamist, angriperens 17 år gamle bror, foreldre og bestefar, ifølge Frankrikes statsadvokat for antiterrorisme.

Samuel Paty ble 47 år.
Samuel Paty ble 47 år. Foto: Shutterstock/NTB

Lærerdrapet har vekket sterke reaksjoner i Frankrike. Søndag er det blant annet ventet demonstrasjoner i Paris, Lyon, Strasbourg og Marseille.

– Det er viktig for oss å mobilisere og vise solidaritet og nasjonalt samhold, sa utdanningsminister Jean-Michel Blanquer til France 2.

Faren til en av 47 år gamle Samuel Patys elever krevde at han skulle få sparken og satte i gang en nettkampanje for å «mobilisere» mot ham etter den omstridte timen om ytringsfrihet, opplyste Jean-François Ricard i den franske påtalemyndigheten lørdag.

Mottok trusler

Det var ved 17-tiden fredag at det kom meldinger om at en mann var blitt halshugget i en forstad utenfor Paris, i Conflans-Sainte-Honorine.

Kort tid etter skjøt og drepte politiet en mistenkt gjerningsmann – en 18 år gammel mann som opprinnelig er fra Tsjetsjenia, født i Moskva.

Familien hans kom til Frankrike som asylsøkere da Anzorov var seks år gammel, og han hadde fått oppholdstillatelse i år.

Den russiske ambassaden i Paris opplyste lørdag at den mistenkte er Abdullakh Anzorov. Ifølge ambassaden hadde 18-åringen ikke lenger formelle bånd til Russland.

«Jeg er lærer» står det på plakatene som lørdag ble vist utenfor skolen der den drepte læreren Samuel Paty jobbet.
«Jeg er lærer» står det på plakatene som lørdag ble vist utenfor skolen der den drepte læreren Samuel Paty jobbet. Foto: Bertrand Guay/AFP/NTB

Jean-François Ricard i den franske påtalemyndigheten opplyste lørdag at den 18 år gamle tsjetsjeneren ba elever peke ut læreren for ham.

Kort tid før drapet mottok Paty trusler, og også skolen han jobbet for mottok trusler. Paty var likevel ikke under politibeskyttelse.

Han var på vei fra skolen da han ble angrepet av 18-åringen.

I sjokk

I Conflans-Saint-Honorine er befolkningen i sjokk.

– Dette er helt surrealistisk for meg, sier Chloé Daunas (16), som selv hadde Paty som lærer da hun gikk på den aktuelle skolen.

– Han var en svært sympatisk lærer, han lyttet til oss og spøkte mye. Han var en lærer vi likte å ha timer med, sa hun til TV 2 lørdag.

Hun forteller at det var en del av undervisningen hans at han viste frem Muhammed-karikaturer.

– For meg er det en del av jobben hans som lærer. Vi skal lære om de grunnleggende frihetene, som ytringsfrihet. Samtidig så forstår jeg at enkelte elever reagerer på dette på bakgrunn av sin religion, sier hun.

Relatert