Trump med sjarmørinnspurt i demokratstat: – En slagmark

Demokratene har hatt Nevada i sin hule hånd siden 2004 – likevel velger Trump å vie delstaten et besøk.

Natt til mandag, like før 01.30 i norsk tid, entret USAs president Donald Trump scenen til låten «God Bless the U.S.A» i Carson City, vest i den amerikanske delstaten Nevada.

– Kan du tro det bare er 16 dager igjen? spurte Trump den oppmøtte fansen.

TOMMEL OPP: President gir tommel opp idet han ankommer Las Vegas, Nevada.
TOMMEL OPP: President gir tommel opp idet han ankommer Las Vegas, Nevada. Foto: Mandel Ngan / AFP

I Nevada hadde Trump, som tidligere har vært svært kritisk til å stemme via for eksempel postvesenet, en klar oppfordring til velgerne:

– Tidlig stemming er startet. Kom dere ut og stem, uttalte presidenten.

– En slagmark

Dette besøket er ikke tilfeldig; flere eksperter har nemlig uttrykt at Nevada i år kan ansees som en vippestat, selv om den lenge har vært ansett som å helle i demokratenes favør, ifølge nyhetsbyrået AP.

– Jeg vet ikke hvor denne staten går, sier Annette Magnus-Marquart, som er direktør for den progressive gruppen Battle Born Progress.

– Nevada er fremdeles en blå stat, sier hun med henvisning til partifargen.

– Nevada er fremdeles en slagmark. Uansett hvilket parti som er ditt, må du kjempe for å vinne når du går til valgkamp i denne staten, sier hun videre.

– De begynner å bli bekymret for den store røde bølgen, uttalte Trump til tilhengerne natt til mandag norsk tid.

Guvernør raser

Steve Sisolak, guvernør i Nevada, la ut en rekke Twitter-meldinger under talen til Trump.

– I motsetning til presidenten har ikke alle nevadere og amerikanere som er smittet av Covid-19 tilgang til Walter Reed-sykehuset, utallige leger og behandlinger, skriver han underveis i talen.

– Covid-19 er ikke politisk. Det vet ikke at det er et kommende valg. På en annen side er viruset svært smittsomt, påpeker han.

Guvernøren legger til at ifølge CDC, som er tilsvarende det norske folkehelseinstituttet, kommer rundt to tredjedeler av smittetilfellene fra folk som ikke viser noen symptomer.

– Det er grunnen til at helsepersonell anbefaler å unngå store folkesamlinger, fortsetter han, etterfulgt av en melding hvor han informerer om smitteverntiltak i Nevada.

På gudstjeneste

Det var så vidt Trump tapte Nevada i 2016, og dette er andre gang han besøker delstaten under årets valgkamp. Da han ankom Las Vegas søndag deltok presidenten, som er populær blant evangeliske kristne, under en gudstjeneste i kriken International Church of Las Vegas, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge nyhetsbyrået uttalte en av pastorene, Denise Goulet, da at Gud hadde bestemt at Trump ville vinne 2020-valget.

Nevadas økonomi er avhengig av turisme, og de har som følge av dette blitt særlig hardt preget av koronapandemien. Arbeidsledigheten er den høyeste i nasjonen.

Prioriterer vippestater

Denne helgen har president Trump holdt en rekke valgmøter steder der han og Biden fremdeles ligger jevnt.

Natt til søndag i norsk tid talte Trump i Michigan og Wisconsin. Helgens budskap var ifølge nyhetsbyrået AP å kommunisere frem at venstresiden vil «utslette amerikansk historie, renske ut amerikanske tradisjoner og ødelegge det amerikanske idealet».

– Den radikale vestresiden vil utrydde historien vår, og svake Joe Biden vil la dem gjøre det, sa han bak podiet i Michigan da.

Biden med solid ledelse

Samtidig viser TV 2s ferske analyse av den siste tidens meningsmålinger at Bidens forsprang øker litt på Trump, og demokraten leder per nå med 8,2 prosentpoeng.

– Bidens ledelse er solid. Problemet hans er at mange av velgerne ikke stemmer på Biden, men mot Trump. Derfor er han sårbar for eventuelle negative nyheter de siste ukene, sier Terje Sørensen, TV 2s tallknuser.

Siste nasjonale TV-debatt før valget 3. november vil finne sted i Nashville, Tennessee tirsdag.

Relatert